Najlepsze ciasto naleśnikowe robiła moja babcia. Poznałam jej sekret i teraz placki wychodzą mięciutkie jak nigdy

Najlepsze ciasto naleśnikowe robiła moja babcia. Poznałam jej sekret i teraz placki wychodzą mięciutkie jak nigdy

Dodano: 
Ciasto śmietanowe na naleśniki
Ciasto śmietanowe na naleśniki Źródło: Shutterstock / inewsfoto
Moja babcia była mistrzynią smażenia naleśników. To ciasto pamiętam najlepiej, bo placuszki z niego wręcz rozpływają się w ustach. Są idealne na deser, ale świetnie smakują też z wytrawnym nadzieniem.

Te placki wychodzą delikatniejsze niż z innych receptur. Mają miękką, wręcz kremową konsystencję i bogaty smak, ale wciąż są elastyczne i można dowolnie je zwijać. To zasługa tłustej śmietany, którą babcia dodawała do mleka, gdy robiła ciasto naleśnikowe.

Jak zrobić naleśniki na śmietanie?

Nie używam do nich wody gazowanej ani innej, bo masę przyrządzam na mleku ze śmietaną 30 lub 36% tłuszczu. Mąkę dosypuję porcjami do małej ilości płynu i dokładnie mieszam, by uniknąć tworzenia się grudek.

Gotowe ciasto odstawiam najlepiej na pół godziny. Taki odpoczynek jest konieczny, żeby placuszki wyszły najlepiej. W tym czasie mąka uwadnia się, dzięki czemu gotowe naleśniki są lżejsze i bardziej aksamitne. Gdy tylko mogę, zostawiam mieszankę na pełną godzinę.

Przepis: Naleśniki na śmietanie

Delikatne i miękkie placki, idealne do nadzień kremowych i deserowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
138 w każdej porcji

Składniki

  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie masyWsyp mąkę do miski, dodaj jajko, sól i kilka łyżek mleka. Mieszaj, aż powstanie masa bez grudek, po czym wlej resztę mleka, śmietanę i roztopione masło. Odstaw ciasto na 15-30 minut.
  2. SmażenieWlewaj niewielkie porcje ciasta na patelnię posmarowaną cienko olejem i przechylaj ją, by równomiernie rozlało się po dnie. Smaż każdy placek 1-2 minuty i przekręć, gdy środek się zestali, a brzegi zaczną odstawać od powierzchni. Następnie smaż do jeszcze niecałą minutę z drugiej strony, aż zarumieni się od spodu.

Naleśniki na kwaśnej śmietanie

Ciasto na te placki można przygotować także z dodatkiem kwaśnej śmietany 12% albo 18% tłuszczu. Będą mniej tłuste niż na kremówce, uzyskując lżejszą konsystencję. Z takim składnikiem mają przyjemny, lekko kwaskowaty smak, który poprawia odbiór słodkiego farszu.

Masy nie da się jednak zrobić na samej słodkiej czy ukwaszonej śmietance, zastępując nią także mleko. Jest za gęsta, dlatego i tak trzeba dolać innego płynu, chociażby wody.

Naleśniki na kremówce – propozycje podania

Te placki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. W moim domu zawsze robiło się ich więcej, a z niezjedzonych przyrządzało się następnego dnia pyszną zapiekankę z waniliowym sosem. Złożone lub zwinięte w rulon naleśniki można też odsmażać, najlepiej na klarowanym maśle.

Idealnym nadzieniem jest słodki twarożek, przygotowany z półtłustego albo tłustego białego sera i śmietanki czy jogurtu greckiego, z cukrem pudrem, rodzynkami i skórką cytryny bądź wanilią. Często smaruję placek konfiturami, a następnie nakładam serek kremowy. Łączę go także z kawałkami owoców.

Do naleśników na kremówce można nałożyć też delikatne nadzienie wytrawne, na przykład z sera i szpinaku czy świeżych ziół, jak również z duszonych grzybów leśnych i pieczarek.

Czytaj też:
Dla tej słodkiej zapiekanki smażę naleśniki bez wahania. Kremowy sos robi całą robotę
Czytaj też:
Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, aby naleśniki nie pękały. Prosty patent znalazłam w starym poradniku