Schab wieprzowy to wysokiej jakości mięso, które zwykle przerabiamy na kotlety. I owszem są smaczne, ale jedzone zbyt często, mogą się znudzić. Dlatego dzisiaj proponuję z kawałka tego mięsa przygotować eleganckie roladki. Wystarczy dołożyć parę niedrogich składników, a zachwycą wyglądem i smakiem.
Jak przygotować schab na roladki?
Schab na roladki przygotowuje się podobnie, jak na kotlety. Mięso trzeba pokroić w niezbyt grube plastry, a potem rozbić je kuchennym młotkiem. Teraz każdy kotlet, w zależności od jego wielkości, trzeba pokroić na 2 lub 3 pasy. Powinny mieć szerokość ok. 6 cm, czyli mniej więcej taką, jaką mają plasterki dojrzewającej szynki. Teraz plastry mięsa warto przyprawić. Oprócz soli i pieprzu można sięgnąć po czosnek granulowany i zioła prowansalskie, które doskonale będą harmonizowały ze składnikami nadzienia. Doprawione mięso należy odstawić na co najmniej 2 godziny, by nabrało smaku.
Jak zrobić eleganckie roladki ze schabu?
Te roladki ze schabu są eleganckie, bo nieduże i o regularnym kształcie. Apetycznego wyglądu, ale też smaku nadają mu dodatki. A są nimi: liście świeżego szpinaku, żółty ser, suszone pomidory i szynka dojrzewająca. Pierwsze trzy zamykam we wnętrzu roladek, szynką owijam całość. Po obsmażeniu na patelni, roladki piekę jeszcze ok. 25 minut. Dzięki takiemu przygotowaniu mięso jest nie tylko smaczne, ale też miękkie i soczyste.
Przepis: Roladki ze schabu
Eleganckie, nadziewane roladki ze schabu wieprzowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 50 g liści szpinaku
- 4 plastry żółtego sera
- słoiczek suszonych pomidorów
- 8 plasterków szynki dojrzewającej lub 4 szynki gotowanej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Każdy przekrój na pół, by powstały dwa pasy. Natrzyj je posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Formowanie roladekNa każdym pasku mięsa połóż dwie warstwy liści szpinaku, przykryj je paskiem sera. Na końcu każdego paska mięsa połóż 2 pomidory suszone, zwiń ścisłe roladki. Każdą owiń plasterkiem szynki, zepnij wykałaczką.
- Smażenie i pieczenieRoladki zrumień na patelni z olejem. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj, piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Zamiast plasterkiem szynki dojrzewającej, każdą roladkę można owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Jak podać roladki ze schabu?
Roladki ze schabu można zaserwować z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Dobrze też będą harmonizować podane z gotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée, a także z kuskusem. W roli warzywnego dodatku do tego obiadu najlepiej sprawdzi się sałata np. z pomidorkami, ewentualnie gotowane warzywa lub dość delikatna surówka.
Czytaj też:
Takich schabowych jeszcze nie jadłeś. Mama zdradziła mi trik z jednym składnikiem i panierka chrupie jak nigdyCzytaj też:
Szef kuchni pokazał mi genialny sposób na schabowe. Bez rozbijania i panierowania
