Jesienią robię sałatki ziemniaczane niemal każdego tygodnia. Moje wersje są pożywne i lekkie, dzięki czemu zapewniają mnóstwo energii, ale nie tuczą. Wystarczy tylko odpowiednia kompozycja warzyw. Ta klasyczna receptura z kuchni żydowskiej jest pod tym względem idealna.
Jak zrobić sałatkę żydowską?
Podstawą dania są ziemniaki, które gotuję w mundurkach. Zwykle wybieram typ AB, czyli ogólnoużytkowy. Chętnie sięgam po odmianę denar, która ma zwarty, żółty miąższ. Takie kartofle lepiej prezentują się w sałatce i zawierają więcej zdrowych związków karotenowych.
W oryginalnej wersji dania nie używa się cebuli, tylko pora. Dodaje się także czosnek i kiszone ogórki. Jedyną przyprawą jest tu pieprz ziołowy, a mieszankę scala sos majonezowo-jogurtowy.
Przepis: Tradycyjna sałatka żydowska
Pyszne połączenie gotowanych ziemniaków z warzywami i białym sosem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Żydowska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 291 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży por
- 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- 5 łyżek majonezu
- 125 ml jogurtu naturalnego
- pieprz ziołowy do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOdkrój białą i jasnozieloną część pora i potnij na plasterki lub półplasterki. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, tak samo przygotuj ogórka. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz majonez z jogurtem, czosnkiem i pieprzem ziołowym.
- Mieszanie sałatkiUłóż w misce na przemian warstwy ziemniaków, ogórków i pora. Polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem wstaw na 30 minut do lodówki, by sałatka się przegryzła.
Co się dodaje do sałatki po żydowsku?
W wielu wersjach tej potrawy w jej skład wchodzą również jajka ugotowane na twardo czy filety śledziowe. W oryginalnym przepisie jednak ich nie ma, podobnie jak innych dodatków.
Wariacji na temat sałatki po żydowsku jest wiele. Zawierają na przykład ogórki konserwowe w miejscu kiszonych, a także posiekany szczypiorek czy natkę pietruszki. Ludzie dokładają do niej nawet kukurydzę konserwową, kapary, pomarańcze i rodzynki, a całość doprawiają musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie kombinacje są smaczne, więc można śmiało eksperymentować.
Jakie są sałatki żydowskie?
W tej kuchni jest ich całkiem sporo. Jednym z ciekawszych dań jest wielowarzywna sałatka szabasowa, którą przyrządza się z gotowanych warzyw – ziemniaków, marchewki, zielonej fasolki szparagowej, kalafiora i brokułu. Pozostałe produkty to groszek i kukurydzę z puszki, jajka na twardo, czarne oliwki i szczypiorek, natomiast sos składa się z majonezu z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polecam ponadto sałatkę wiejską z kartofli z selerem naciowym, startą marchewką i cebulą. Miesza się je z sosem winegret z oliwy z octem winnym, czosnkiem i musztardą.
Czytaj też:
Łączę ugotowane ziemniaki z prostymi składnikami i robię pożywną sałatkę. Jest dobra na kolacjęCzytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?
