Z wyciśniętych cytryn robię w kuchni wielki użytek. Przydają się nie tylko do czyszczenia

Z wyciśniętych cytryn robię w kuchni wielki użytek. Przydają się nie tylko do czyszczenia

Dodano: 
Wyciśnięte cytryny i sok z cytryny
Wyciśnięte cytryny i sok z cytryny Źródło: Shutterstock / Joshua Resnick
Gdy w mojej kuchni pojawia się wyciśnięta cytryna, od razu mam kilka pomysłów, jak ją wykorzystać. Choć z pozoru wygląda na bezużyteczną i większość osób wyrzuca ją do kosza, da się z niej wycisnąć więcej, niż tylko sok.

W tym roku w mojej kuchni wyciśnięte cytryny pojawiają się bardzo często. To dlatego, że dzieci co i rusz robią lemoniadę. I bardzo dobrze, jest naturalna, a cytryny są zdrowe i tanie. A do tego ja robię z tego, co zostanie jeszcze spory użytek. Wykorzystuję je do celów kulinarnych, jako czyścik i nie tylko.

Jak wykorzystać wyciśnięte cytryny do celów kulinarnych?

Większość osób wyciśnięte cytryny wyrzuca do kosza. Jestem jednak pewna, że gdy poznacie ich możliwości, nigdy więcej tego nie zrobicie. Ja wykorzystuję takie pozbawione soku cytryny na wiele sposobów. Oto kilka przykładów.

  • Ścieram skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach i suszę ją lub zamrażam. Obie postaci nadają się do aromatyzowania potraw, ciast, ciastek czy herbaty. Taką wysuszoną skórkę z cytryny można wymieszać z solą lub pieprzem i uzyskać aromatyczną wersję tych przypraw. Ewentualnie można ją dodać do cukru i mieć pełen smaku i zapachu dodatek do ciast i deserów.
  • Wyciśnięte cytryny czasami zalewam octem jabłkowym i po kilku tygodniach leżakowania, mam aromatyczny dodatek do sałatek i marynat. Na tej samej zasadzie robię cytrynowy olej, który jest doskonały do sałatek, surówek, ryb i drobiu.
  • Pokrojonymi na kawałki wyciśniętymi cytrynami nie raz posypuję też mięsa czy ryby przeznaczone do pieczenia. Skórka tych owoców skarmelizuje w czasie pieczenia i nada potrawom ciekawego smaku i aromatu.

Oczywiście do celów spożywczych najlepsze będą cytryny ekologiczne lub takie, które przed wyciśnięciem zostaną wyszorowane i sparzone wrzątkiem. Jeśli zaś chodzi o ścieranie skórki, to najlepiej zrobić to przed wyciśnięciem soku z owoców.

Co warto wyczyścić wyciśniętymi cytrynami?

Wyciśniętych cytryn często też używam w kuchni, jako czyścika. Co nimi czyszczę?

  • Wnętrzem wyciśniętych cytryn szoruję deskę kuchenną, która zabarwiła się od krojenia buraków czy czerwonej kapusty albo przeszła zapachem czosnku albo ryb. Resztki soku doskonale wybielają i neutralizują nieprzyjemne zapachy. Działają też bakteriobójczo.
  • Połówkami wyciśniętych cytryn przecieram też wnętrze lodówki dla zneutralizowania zapachów i odświeżenia. Potem przeciągam jeszcze te powierzchnie wilgotną ściereczką.
  • Resztki z cytryn pomagają mi też oczyścić i odświeżyć kuchenkę mikrofalową. Wkładam kilka takich wyciśniętych połówek cytryn do miski z wodą i podgrzewam całość przez kilka minut. Parujący płyn ma doskonałą moc i ułatwia skuteczne czyszczenie kuchenki.
  • Wyciśniętych cytryn używam też do szorowania kuchenki, zlewozmywaku, a także wanny czy umywalki. Wcześniej posypuję je sodą oczyszczoną, więc zastępują mi też gąbkę. Pomagają usuwać przebarwienia, osady i kamień.

Inne zastosowania wyciśniętych cytryn

Wyciśnięte cytryny mają też zastosowanie w pielęgnacji skóry.

  • Wnętrzem wyciśniętych cytryn warto też przetrzeć dłonie. Zwłaszcza gdy miały kontakt z wonną cebulą, czosnkiem czy rybą albo barwiącym burakiem lub ziemniakami. Sok z cytryny sprawi, że skóra odzyska swoją naturalną barwę, będzie odświeżona i delikatna.
  • Resztki z cytryn można wrzucić do miski z wodą, w której będziemy moczyć stopy. Sok z cytryny zmiękczy i wybieli naskórek, a także zadziała odświeżająco.

Czytaj też:
Już nie wyrzucam fusów z kawy. Robią dobrą robotę w mojej kuchni i pozwalają mi zaoszczędzić
Czytaj też:
Wkładam do chlebaka tylko 2 kostki. Pieczywo długo pozostaje świeże i nie pleśnieje

Źródło: smaki.pl