Nie ukraiński ani czysty. Barszcz na święta zawsze robiło się u mnie z tym nietypowym dodatkiem

Nie ukraiński ani czysty. Barszcz na święta zawsze robiło się u mnie z tym nietypowym dodatkiem

Dodano: 
Barszcz z kapustą i suszonymi śliwkami
Barszcz z kapustą i suszonymi śliwkami Źródło: Shutterstock / Pronina Marina
Zamiast klarownego barszczu z uszkami podaję na Wigilię inną wersję tej zupy. Nie wymaga tyle pracy, jest lekka i pełna warzyw. Dodaję do niej szczególny składnik, który wybitnie podkręca jej smak.

Uwielbiam zupę buraczaną na bogato i tak właśnie robię ją na święta. Nie jest to barszcz ukraiński z fasolą i smażonym koncentratem pomidorowym, choć może wyglądać podobnie. Robię go w nieco inny sposób, a przede wszystkim dokładam suszone śliwki. To wyjątkowo udane połączenie, a jego smak jest zawsze miłym zaskoczeniem dla gości.

Jak zrobić barszcz z kapustą i suszonymi śliwkami?

Gotuję go na podsmażonej cebuli z marchewką i pietruszką. Zalewam je bulionem warzywnym i dokładam pozostałe składniki. Oprócz startych buraków to także ziemniaki, biała kapusta i suszone śliwki.

Dzięki owocom zupa zyskuje więcej słodyczy i kwasu, co znakomicie podbija walory warzyw i pomaga zachować barwę buraków. Sprawia ponadto, że nie muszę już używać cukru ani octu.

Barszcz dosmaczam liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem i majerankiem, dodaję też małą ilość koncentratu pomidorowego, głównie by poprawić jego kolor. Wystarczy zabielić całość śmietaną i posypać natką, by móc rozkoszować się treściwym, ale niskokalorycznym daniem.

Przepis: Barszcz z kapustą i suszonymi śliwkami

Pyszna zupa z buraków z wersji postnej.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
166 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg buraków
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 250 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 150 g gęstej śmietany 12% tłuszczu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywObierz buraki, marchewkę i pietruszkę, po czym zetrzyj na tarce o grubym oczku. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zagotuj bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Podsmażanie warzywRozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć startą marchewkę i pietruszkę, smaż 5 minut. Dodaj czosnek, zamieszaj i wlej bulion.
  3. Gotowanie zupyWrzuć do garnka buraki, ziemniaki, kapustę, śliwki i majeranek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj porcje barszczu z łyżką śmietany i posiekaną natką.

Co zrobić, żeby barszcz był kwaśny?

Jest na to wiele sposobów. Kwaśne produkty poprawiają kolor i balansują smak barszczu, przez co staje się bardziej wyrazisty. Co jednak ważne, większość z nich (poza suszonymi owocami) powinno się dokładać na 5-10 minut przed końcem gotowania. To dlatego, że zawarte w nich kwasy spowalniają proces mięknięcia składników, zwłaszcza ziemniaków.

Do najczęściej stosowanych dodatków zakwaszających barszcz należą:

  • ocet winny, spirytusowy, balsamiczny lub jabłkowy,
  • sok z cytryny,
  • zakwas buraczany,
  • kiszona kapusta lub wyciśnięty z niej sok,
  • zalewa z kiszonych ogórków,
  • koncentrat lub przecier pomidorowy,
  • kwaśne jabłka,
  • suszone owoce, na przykład śliwki, morele, jabłka czy żurawina,
  • mrożone maliny.

Czytaj też:
Nie trzeba zakwasu, aby zrobić pyszny barszcz wigilijny. Zachwyca kolorem i smakiem
Czytaj też:
Poznaj sekret najlepszego barszczu ukraińskiego. Ta zupa rozgrzewa i syci jak dwa dania obiadowe