Już wiem, jak usmażyć idealnego schabowego. Dobór tłuszczu ma wielkie znaczenie

Już wiem, jak usmażyć idealnego schabowego. Dobór tłuszczu ma wielkie znaczenie

Dodano: 
Kotlet schabowy z dodatkami
Kotlet schabowy z dodatkami Źródło: Shutterstock / monticello
Marzy wam się pyszny schabowy na obiad? Ostatnio odkryłam, jak go usmażyć, by był idealnie rumiany i pyszny. Kotlety wyszły tak dobre, że już nigdy nie przyrządzę ich inaczej.

Trudno wyobrazić sobie weekend bez schabowego. Jeśli rzeczywiście planujecie przygotować na obiad to tradycyjne danie, posłuchajcie mojej podpowiedzi dotyczącej smażenia kotletów. Mały szczegół sprawi, że kotlety usmażą się idealnie i będą doskonałe w smaku.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe robi się ze schabu wieprzowego, dlatego znawcy kuchni zalecają do ich smażenia jeden tłuszcz. Jest nim smalec. Ten wieprzowy tłuszcz doskonale sprawdza się pod wieloma względami. Jego smak doskonale pasuje do wieprzowego mięsa i ma wysoką temperaturę dymienia, co sprawia, że nie przypala się zbyt łatwo. Ma jednak jedną wadę – zawiera dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Nie jest więc zbyt zdrowy. Ci, którzy mają problemy z układem krążenia, smażąc schabowe, sięgają zwykle po olej. Tu najlepiej sprawdza się olej rzepakowy, który ma neutralny smak i zapach i dość wysoką temperaturę dymienia. Na nim też da się usmażyć dobre kotlety schabowe.

Najlepszy tłuszcz do smażenia kotletów schabowych

Z mojego doświadczenia wynika jednak, że do smażenia schabowych lepiej wybrać nieco inny tłuszcz. A w zasadzie mieszankę tłuszczów. Konkretniej mówiąc, mieszankę oleju i masła klarowanego. Dlaczego? To połączenie daje doskonałe rezultaty jeśli chodzi o smak, chrupkość i wygląd kotletów. A przy tym schabowe wychodzą o wiele zdrowsze, niż te smażone na smalcu. Olej ma bowiem wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu można na nim smażyć w dość wysokiej temperaturze. Efekt jest taki, że kotlety zyskują chrupiącą skórkę i to bez śladów przypalenia. Masło klarowane również jest odporne na działanie wysokiej temperatury, więc nie przypala się zbyt łatwo. Dodatkowo zapewnia kotletom doskonały, maślany smaczek.

Idealne kotlety schabowe – wskazówki

Smak kotletów schabowych zależy jednak nie tylko od tłuszczu, na którym je smażymy. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę.

  • Na kotlety najlepiej jest wybierać dość miękki schab, który zawiera trochę widocznego tłuszczu.
  • Plastry schabu na kotlety należy dość cienko i równomiernie rozbić. Powinny mieć grubość mniej więcej 1/2 cm. Dzięki temu szybko się usmażą.
  • Mięso przed smażeniem należy ogrzać do temperatury pokojowej. Dzięki temu kotlety nie przeżyją na patelni szoku temperaturowego i po usmażeniu będą miękkie i soczyste.
  • Kotlety należy smażyć na dość dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że panierka nim nasiąknie i będzie miękka. Zbyt wysoka temperatura smażenia może narazić kotlety na przypalenie i niedosmażone fragmenty.

Czytaj też:
Rozcinam schab i roluję go z 2 składnikami. To mięso obiadowe wychodzi miękkie i soczyste
Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne

Źródło: smaki.pl