Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne

Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne

Dodano: 
Kotlety schabowe zapiekane
Kotlety schabowe zapiekane Źródło: Shutterstock / fotodrobik
Kotlety schabowe są smaczne, ale mogą się znudzić. By odmienić ich smak, wystarczy zastosować patent mojej teściowej. Zapieka je pod pyszną pierzynką, dzięki czemu smakują o wiele lepiej i doskonale się prezentują.

Kotlety schabowe w wielu domach pojawiają się w weekend. Niezależnie od pory roku i temperatury za oknem. Jeśli wy też jesteście wielbicielami tych tradycyjnych, polskich kotletów, ale chcecie nieco odmienić ich smak, mam dla was dokonały pomysł. Zaczerpnęłam go od mojej teściowej, która ma głowę do różnych ulepszeń.

Sposób na soczyste kotlety schabowe

Kotlety schabowe nie zawsze wychodzą soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Oto, na co warto zwrócić uwagę, by osiągnąć ideał w tej materii.

  • Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni schab na kotlety. Dobrze, gdy ma on warstwę tłuszczyku i jest obrośnięty nieco ciemniejszym mięsem.
  • Plastry mięsa należy rozbić równomiernie i dość cienko, tak by w miarę szybko się usmażyły. Dzięki temu będą miękkie i chrupiące.
  • Kotlety należy smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu. Zbyt niska temperatura oleju czy smalcu spowoduje, że panierka wchłonie go zbyt dużo i będzie miękka. W zbyt wysokiej temperaturze kotlety szybciej się przypalą, niż dosmażą w środku.

Jak zrobić kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką?

Przygotowanie tych kotletów schabowych składa się z dwóch etapów. Najpierw należy je usmażyć w tradycyjny sposób, a potem krótko zapiec w smacznej okładzinie. Podpiekanie schabowych pod pierzynką jest też dobrym sposobem na ich odgrzanie, a także na zwiększenie ich chrupkości.

Przepis: Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką

Kotlety schabowe zapiekane z serem żółtym i ananasem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka kefiru
  • majeranek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej lub smalec do smażenia
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 6 plastrów ananasa
  • 6 łyżeczek konfitury z borówek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa równomiernie rozbij, oprósz solą i pieprzem. Zalej kefirem wymieszanym z majerankiem, odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
  2. Smażenie kotletówPo tym czasie kotlety osącz z marynaty. Panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Smaż na patelni z olejem. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  3. Zapiekanie schabowychUsmażone kotlety ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z nich połóż plaster sera i ananasa. Kotlety wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni Celsjusza i piecz ok. 10 minut, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na każdy plaster ananasa połóż łyżeczkę konfitury.

Z tych produktów też zrobisz pierzynkę do schabowych

Pierzynkę do kotletów schabowych warto przygotować z produktów, które dodadzą im smaku i soczystości. W tej roli doskonale sprawdzą się różne sery, np. z niebieską pleśnią, camembert czy biała mozzarella. Smakowita pierzynka powstanie też z wędzonego boczku i krążków cebuli. Kotlety można też obłożyć plastrami innych owoców i warzyw, np. jabłka, brzoskwini, pomidora, cukinii.

Czytaj też:
Takie schabowe kocha moja rodzina. Zapiekam je pod pyszną pierzynką i podaję z ziemniakami
Czytaj też:
Zamiast kotletów robię ze schabu pyszne roladki. Są pełne smaku i można je odgrzewać

Źródło: smaki.pl