Jak gotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe? To wcale nie takie oczywiste. Na pytanie, czy najlepiej zalać je zimną wodą czy wrzątkiem, wiele osób da różne odpowiedzi. A jak powinno się robić naprawdę?
Jak ugotować ziemniaki – w zimnej czy gorącej wodzie?
Popularną metodą ich przyrządzania jest gotowanie od zimnej wody. Wiele osób postępuje tak z wygody tylko dlatego, że obiera je wcześniej i zalewa wodą, by nie ciemniały. Potem wystarczy tylko podpalić gaz pod garnkiem. Sama długo tak robiłam, ale głównie dlatego, że znałam dokładny czas podgrzewania i nie chciałam niczego zmieniać.
Tymczasem moment wrzucenia ziemniaków do wody ma kluczowe znaczenie dla ich wartości odżywczych i konsystencji. Jak się okazuje, sposobem zalecanym przez współczesnych dietetyków, jak i stare książki kucharskie, jest wkładanie ich do gorącej wody.
Jaką wodą zalewa się ziemniaki?
Woda do ich gotowania powinna być wrząca. Można najpierw zagotować ją w garnku i osolić, a potem dodać kartofle. Jeśli wcześniej się moczyły, najlepiej osączyć je i zalać wrzątkiem z czajnika, a sól dodać, gdy zaczną bulgotać.
W ten sposób bulwy nie tylko gotują się krócej, ale też bardziej równomiernie. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko, że staną się wodniste. Co jednak najważniejsze, pozwala to zmniejszyć utratę związków mineralnych i witaminy C. Przy dłuższym ogrzewaniu jest wypłukiwana w większych ilościach, a jednocześnie rozkładana przez ziemniaczane enzymy. Zanim zostaną podgrzane i stracą aktywność, sporej części cennego związku już nie ma.
Choć różne źródła podają inne straty witaminy C, gotowanie od wrzątku może zmniejszać je nawet kilkukrotnie, a pomaga w tym dodatek soli. Ma to ogromne znaczenie, bo kartofle jemy w sporych ilościach, przez co stanowią ważne źródło tej witaminy w diecie. Nieprawidłowe przygotowanie może więc przyczyniać się do jej niedoborów.
Kiedy gotować ziemniaki od zimnej wody?
Pomimo zaleceń są sytuacje, w których wrzucenie kartofli do zimnej wody przyniesie dobre rezultaty. Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków w mundurkach, bo skórki ograniczają wypłukiwanie substancji odżywczych.
Ten sposób może być też lepszy w przypadku dużych obranych sztuk w całości, bulw starych oraz bardzo mączystych. Zimna woda ułatwia równomierne przenikanie do środka ciepła i soli, co pozwala uniknąć sytuacji, gdy z wierzchu są zbyt miękkie, a wewnątrz wciąż pozostają twarde i bez smaku.
Czytaj też:
10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktuCzytaj też:
Nigdy więcej kiełkujących ziemniaków! Sprawdź trzy proste zasady przechowywania
