Soczyste owoce posypuję niezwykłą kruszonką. Ten deser robię szybko, a jest lepszy niż z restauracji

Soczyste owoce posypuję niezwykłą kruszonką. Ten deser robię szybko, a jest lepszy niż z restauracji

Dodano: 
Brzoskwinie pod kruszonką
Brzoskwinie pod kruszonką Źródło: Shutterstock / Anna_Pustynnikova
Owoce zapiekane pod kruszonką to przysmak z pogranicza ciasta i deseru. Smakuje wybornie, ponieważ łączy w sobie chrupiące, kruche ciasto i wilgotne, słodkie owoce. Nie trzeba go zamawiać w restauracji, bo w domowym zaciszu robi się go raz-dwa.

Do tego deseru chętnie wracam latem, gdy świeżych owoców jest do wyboru i koloru. Większość z nich da się bowiem zapiec pod kruszonką, w wyniku czego powstaje słodki przysmak. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta i wilgotnego, słodko-kwaśnego wnętrza. A wzbogacona wersja kruszonki sprawia, że całość to po prostu niebo w gębie!

Jakie owoce można zapiec pod kruszonką?

Owoce zapiekane pod kruszonką to deser pochodzący z kuchni brytyjskiej, znany pod nazwą crumble. Do przyrządzenia w ten sposób najlepiej nadają się owoce, które w czasie pieczenia puszczają sok, ale jednocześnie zachowują strukturę. Dobrze więc sprawdzą się tu: jabłka (szczególnie kwaśniejsze, np. antonówki, szara reneta), gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki. Można też w ten sposób przygotować owoce mieszanki, np. jabłka połączyć z malinami, gruszki z borówkami, a śliwki z jeżynami.

Jak zrobić owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką?

Przygotowanie tego pysznego deseru jest niezwykle proste. Wybrane owoce trzeba tylko umyć, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i ewentualnie przyprawami. Teraz należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać warstwą kruszonki i wstawić na ok. 30 minut do gorącego piekarnika. Moje crumble ma niezwykły smak i jest przyjemnie chrupiące, bo do kruszonki dodaję też posiekane orzechy. Koniecznie spróbujcie tej wersji.

Przepis: Owoce zapiekane pod orzechową kruszonką

Brzoskwinie i śliwki zapiekane pod kruszonką z orzechami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże brzoskwinie
  • 6-8 dojrzałych śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 50 g orzechów pekan, włoskich lub laskowych
  • 30 g płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówBrzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na cząstki. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. W misce wymieszaj owoce z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowanie kruszonkiW misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozcieraj palcami do uzyskania grudkowatej struktury. Wsyp płatki owsiane i posiekane orzechy, lekko wymieszaj. Kruszonką posyp owoce.
  3. PieczenieNaczynie z owocami i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka się zrumieni, a owoce puszczą sok.

Jak podać owoce zapiekane pod kruszonką?

Owoce zapiekane pod kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło, prosto z piekarnika. Wtedy owoce są soczyste, a kruszonka chrupiąca. Doskonałym dodatkiem do tego przysmaku będzie kulka lodów waniliowych lub śmietankowych albo kleks bitej śmietany. Crumble można też podać z jogurtem naturalnym, sosem waniliowym lub karmelem.

Czytaj też:
Takie ciasto z owocami i kruszonką to mój hit tych wakacji. Rodzina ciągle chce go więcej
Czytaj też:
Miękki, delikatny spód i mnóstwo owoców. To proste, pyszne ciasto upiekę na długi weekend