Na długi weekend planuję upiec ciasto z mnóstwem borówek. Teraz te owoce są naprawdę tanie, a doskonale nadają się do słodkich wypieków. Przepis na to wyjątkowe ciasto mam od koleżanki, która urodziła się w Finlandii. Poczęstowała mnie nim kiedyś i przepadłam. Moja rodzina też już je zna i często o nie pyta. Także po prostu nie mam wyjścia.
Jak zrobić spód do ciasta z borówkami?
Spód do tego ciasta z borówkami przypomina nieco ciasto kruche, a trochę ucierane. Ciasto to robi się techniką podobną do ciasta kruchego, ale z nieco innych proporcji i ma lekko kleistą konsystencję. Dzięki temu wychodzi miękkie i delikatne. Dodatek proszku do pieczenia sprawia zaś, że spód jest wyrośnięty i puszysty.
Jak zrobić ciasto z mnóstwem borówek?
Gdy zrobię już spód do tego ciasta, wykładam nim dno formy i tworzę z niego rant. Nie zapiekam jednak samego spodu na rumiano, tylko od razu wykładam na niego owoce, a potem polewam prostą masą. Robię ją ze śmietany, jajka i cukru. Gdy wierzch się zetnie i lekko zrumieni, ciasto jest gotowe.
Przepis: FIńskie ciasto z borówkami
Delikatne ciasto z mnóstwem borówek pieczonych w słodkiej masie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- fińska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżki śmietanki lub mleka
Na nadzienie:
- ok. 300 g świeżych borówek amerykańskich
- 50 g cukru
- 200 ml śmietany kwaśnej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduMasło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Krótko zmiksuj z jajkiem. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól, dodaj też śmietankę. Szybko wyrób miękkie, lekko klejące ciasto. Ciastem wyłóż dno i boki natłuszczonej formy.
- Nakładanie farszu i pieczenieBorówki opłucz, osącz, wymieszaj z cukrem, równomiernie rozłóż na cieście. W misce wymieszaj śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Masą polej owoce. Ciasto piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.
Ciasto z mnóstwem borówek – kilka wskazówek
Oto, na co należy zwrócić uwagę, by ciasto z borówkami wyszło smaczne.
- Robiąc spód do tego ciasta, nie siekam masła z mąką, tylko miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dopiero potem dodaję do niej jajko, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu spód wychodzi miękki i delikatny.
- Gotowe, surowe ciasto powinno mieć dość lekką konsystencję i być delikatnie kleiste.
- Borówki amerykańskie w tym cieście można zastąpić jagodami leśnymi.
- Ciasto z borówkami najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepłe. Można je ozdobić kleksem bitej śmietany lub gałką waniliowych lodów.
Czytaj też:
Maślankowe ciasto z tymi owocami smakuje całej rodzinie. Jest szybkie i niezbyt słodkieCzytaj też:
Robię je równie szybko, jak ucierane. To ciasto z malinami znika z lodówki nie wiadomo kiedy