Biorę litr maślanki i w 10 minut mam przepyszny chłodnik. Prosty skład, a smak nieziemski

Biorę litr maślanki i w 10 minut mam przepyszny chłodnik. Prosty skład, a smak nieziemski

Dodano: 
Chłodnik
Chłodnik Źródło: Shutterstock / Saprunova Marina
To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszny chłodnik. Bazą jest zdrowa maślanka, a sekretem są dodatki.

Chłodnik to jedna z moich ulubionych zup na lato. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, w tym z gotowaniem pysznego wywaru na buraczkach (tak robiła moja babcia). Jednak ja zwykle wybieram ekspresową wersję: wystarczy, że masz maślankę i gotowane buraki, a w kilka chwil zrobisz rewelacyjny chłodnik. Gotowane buraczki najczęściej kupuję już gotowe i latem mam zapas w lodówce.

Jak zrobić chłodnik z maślanki?

Buraczki wystarczy zetrzeć, wymieszać z maślanką i doprawić. Tak podaję w przepisie, ale jeśli nie mam ochoty na tarcie buraków, to kroję je jedynie na mniejsze cząstki i miksuję z maślanką na gładki krem. To wersja najszybsza i równie smaczna, chociaż przyznam, że tę z kawałkami buraków lubię najbardziej.

U mnie chłodnik zawsze podaje się z gotowanymi jajkami. Mogą to być jaja kurze, ale świetnie będą pasować (i efektownie wyglądać) także jaja przepiórcze.

Przepis: Chłodnik z maślanki

Pyszna zupa na zimno.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l maślanki
  • 500 g gotowanych buraków
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zupyBuraczki zetrzyj na grubych oczkach tarki, skrop octem. Wymieszaj z maślanką, dodaj posiekane koperek i szczypior, dopraw solą i pieprzem.
  2. SerwowanieZupę przelej do misek i włóż do każdej połówki lub ćwiartki jajek.

Inne pomysły na ekspresowy chłodnik

Tego typu chłodniki można przygotować na wiele sposobów i za każdym razem dodać do nich inne dodatki. Do chłodnika z buraczkami można dodać np. pokruszoną fetę, pokrojone w kostkę ogórki czy świeżą natkę pietruszki.

Jeśli nie przepadasz za buraczkami, dodaj do maślanki tarte, świeże ogórki, posiekaną miętę, koperek lub inne zioła.

Maślanka nie musi być bazą takich chłodników: może to być także jogurt, kefir czy dla łagodniejszego smaku np. jogurt zmieszany ze śmietaną. Chłodnik można zrobić również na bazie soku z buraków lub gotowego barszczyku z kartonika czy butelki: wymieszaj płyn z maślanką lub innym nabiałem i dołóż ulubione dodatki.

Czytaj też:
Sezonowy farsz do tych pierogów to czysta poezja. Jest leciutki i pełen smaku
Czytaj też:
Babka ziemniaczana mojej mamy to hit. Jeden składnik robi całą robotę. Teraz piekę ją co tydzień