Chłodnik to jedna z moich ulubionych zup na lato. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, w tym z gotowaniem pysznego wywaru na buraczkach (tak robiła moja babcia). Jednak ja zwykle wybieram ekspresową wersję: wystarczy, że masz maślankę i gotowane buraki, a w kilka chwil zrobisz rewelacyjny chłodnik. Gotowane buraczki najczęściej kupuję już gotowe i latem mam zapas w lodówce.
Jak zrobić chłodnik z maślanki?
Buraczki wystarczy zetrzeć, wymieszać z maślanką i doprawić. Tak podaję w przepisie, ale jeśli nie mam ochoty na tarcie buraków, to kroję je jedynie na mniejsze cząstki i miksuję z maślanką na gładki krem. To wersja najszybsza i równie smaczna, chociaż przyznam, że tę z kawałkami buraków lubię najbardziej.
U mnie chłodnik zawsze podaje się z gotowanymi jajkami. Mogą to być jaja kurze, ale świetnie będą pasować (i efektownie wyglądać) także jaja przepiórcze.
Przepis: Chłodnik z maślanki
Pyszna zupa na zimno.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 l maślanki
- 500 g gotowanych buraków
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- 4 ugotowane na twardo jajka
Sposób przygotowania
- Szykowanie zupyBuraczki zetrzyj na grubych oczkach tarki, skrop octem. Wymieszaj z maślanką, dodaj posiekane koperek i szczypior, dopraw solą i pieprzem.
- SerwowanieZupę przelej do misek i włóż do każdej połówki lub ćwiartki jajek.
Inne pomysły na ekspresowy chłodnik
Tego typu chłodniki można przygotować na wiele sposobów i za każdym razem dodać do nich inne dodatki. Do chłodnika z buraczkami można dodać np. pokruszoną fetę, pokrojone w kostkę ogórki czy świeżą natkę pietruszki.
Jeśli nie przepadasz za buraczkami, dodaj do maślanki tarte, świeże ogórki, posiekaną miętę, koperek lub inne zioła.
Maślanka nie musi być bazą takich chłodników: może to być także jogurt, kefir czy dla łagodniejszego smaku np. jogurt zmieszany ze śmietaną. Chłodnik można zrobić również na bazie soku z buraków lub gotowego barszczyku z kartonika czy butelki: wymieszaj płyn z maślanką lub innym nabiałem i dołóż ulubione dodatki.
Czytaj też:
Sezonowy farsz do tych pierogów to czysta poezja. Jest leciutki i pełen smakuCzytaj też:
Babka ziemniaczana mojej mamy to hit. Jeden składnik robi całą robotę. Teraz piekę ją co tydzień