Bułeczki śniadaniowe to proste, pszenne bułki na drożdżach. Z ich zrobieniem poradzi sobie każdy, a efekt? Mięciutkie, pachnące pieczywo z rumianą, chrupiącą skórką. Tak dobre, że można je jeść jedynie z odrobiną masła lub z dobrą oliwą.
Jak zrobić szybkie bułeczki śniadaniowe?
Klucz to ciepła (ale nie gorąca) woda i czas poświęcony na wyrabianie ciasta. Można to zrobić ręcznie, ale jeśli masz robot z hakiem do wyrabiania, niech on zrobi tę pracę za ciebie, a ty w tym czasie zaparz sobie poranną kawę.
Te bułeczki nie potrzebują bardzo długiego wyrastania. To ok. 15 minut po wyrobieniu i potem jeszcze tyle samo po uformowaniu bułek. Tak przygotowane bułeczki można delikatnie ponacinać ostrym nożem lub skalpelem – po upieczeniu będą miały kształt i wzór niczym z najlepszej piekarni.
Rada: razem z bułkami na dół piekarnika można włożyć naczynie z gorącą wodą. Wytworzy się para, która sprawi, że bułki pięknie wyrosną, a ich skórka będzie obłędnie chrupiąca.
Przepis: Bułeczki śniadaniowe
Prosty przepis na pszenne bułki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 223 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę i sól. Zagnieć ciasto: wyrabiaj je ok. 8-10 minut. Wysmaruj stolnicę lub miskę oliwą, włóż ciasto, nakryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Robienie bułekRozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ciasto podziel na 8-10 równych części. Uformuj bułeczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem, przykryj i odstaw ponownie na 10-15 minut do wyrośnięcia. Natnij bułki nożykiem i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut (aż się ładnie zrumienią).
Jak podawać bułeczki śniadaniowe?
Te bułki najlepiej smakują świeże, nawet jeszcze lekko ciepłe. Podaj je z ulubionymi dodatkami: np. masłem i serem lub wędliną, masłem i świeżymi pomidorami, albo ze słodkimi dodatkami, np. dżemem, miodem czy kremem czekoladowym.
Takie bułki są doskonałe do przygotowania kanapek na wynos: np. w podróż lub wypad za miasto. Bułeczki można też zabrać na grilla czy ognisko: idealnie pasują do pieczonych kiełbasek, mięs i warzyw z rusztu.
Jeśli zostaną ci bułki, zrób nich proste grzanki: odsmaż pokrojone na plastry bułeczki na maśle lub oliwie i podawaj z dowolnymi dodatkami.
Czytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemuCzytaj też:
Robię miękkie ślimaki z serem jak u babci. Pierwszy kęs i wszystko jasne