A gdyby tak zamiast ciasta na pizzę wziąć... cukinię? Choć pomysł może wydawać się dziwny, to uwierz: wart spróbowania! Wystarczy plastry cukinii potraktować jak bazę do pizzy, a potem już tylko puścić wodze wyobraźni. To przekąska doskonała na kolację, ale też lekki posiłek w ciągu dnia. Te pomysł na cukinię warto podsunąć najmłodszym kucharzom: tworzenie własnych kompozycji na plastrach warzywa może być świetną zabawą.
Jak zrobić minipizze z cukinii?
Do przygotowania przekąski potrzebujesz większej cukinii. Chodzi o to, aby plastry miały większą średnicę: wówczas więcej się na nich zmieści. Przepis traktuj jedynie jako inspirację, bo na swoje minipizze z cukinii możesz zrobić z ulubionymi dodatkami. W przepisie jest podany keczup, bo zwykle większość ma go w domu pod ręką, ale oczywiście może to być sos pomidorowy jak na pizzę.
Warzywa nie potrzebują długiego czasu w piekarniku. Cukinia powinna pozostać chrupiąca: minipizze są gotowe, kiedy ser apetycznie się rozpuści i zrumieni na złoto.
Przepis: Minipizze z cukinii
Przekąska z cukinii.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 316 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża cukinia
- 6 łyżek keczupu
- 150 g sera żółtego w plasterkach
- 2 cienkie kiełbaski
- 10 oliwek
- 2 ostre papryczki
- 3 gałązki tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie minipizzyCukinię pokrój na grubsze plastry, dopraw je solą i pieprzem. Na każdym kładź kawałek sera, smaruj keczupem i układaj dodatki: plasterki kiełbasy, oliwek i papryczek. Posyp wszystko świeżym tymiankiem.
- PieczeniePiecz minipizze ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj od razu.
Minipizze świetnie smakują podane z zimnymi sosami: keczupem, sosami na bazie majonezu czy jogurtu (np. czosnkowym albo ziołowym).
Inne pomysły na minipizze z cukinii
Ten pomysł na cukinię ma tę wielką zaletę, że możesz tu wszystko zrobić po swojemu. Co można jeszcze położyć na krążkach cukinii oprócz sera i sosu pomidorowego czy keczupu? Oto kilka pysznych podpowiedzi:
- plasterki pieczarek i szynki,
- kawałki kolorowej papryki i ser feta,
- plasterki pomidorów, ser mozzarella i listki bazylii lub bazyliowe pesto (w tej wersji pesto może zastąpić sos pomidorowy),
- plasterki salami, cebuli i ostrej papryczki,
- ser feta, czarne oliwki i suszone oregano.
Podobne minipizze można zrobić nie tylko na plastrach cukinii, ale też bakłażana. Plastry bakłażana należy wcześniej posolić i poczekać, aż lekko puszczą sok.
Czytaj też:
Babka ziemniaczana mojej mamy to hit. Jeden składnik robi całą robotę. Teraz piekę ją co tydzieńCzytaj też:
Sezonowy farsz do tych pierogów to czysta poezja. Jest leciutki i pełen smaku