Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemu

Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemu

Dodano: 
Minipizze z cukinii
Minipizze z cukinii Źródło: Shutterstock / zi3000
Ten pomysł na cukinię jest prosty do wykonania, a niezwykle efektowny i smaczny. Cukinia jest bazą przysmaku, który wygląda niczym minipizza.

A gdyby tak zamiast ciasta na pizzę wziąć... cukinię? Choć pomysł może wydawać się dziwny, to uwierz: wart spróbowania! Wystarczy plastry cukinii potraktować jak bazę do pizzy, a potem już tylko puścić wodze wyobraźni. To przekąska doskonała na kolację, ale też lekki posiłek w ciągu dnia. Te pomysł na cukinię warto podsunąć najmłodszym kucharzom: tworzenie własnych kompozycji na plastrach warzywa może być świetną zabawą.

Jak zrobić minipizze z cukinii?

Do przygotowania przekąski potrzebujesz większej cukinii. Chodzi o to, aby plastry miały większą średnicę: wówczas więcej się na nich zmieści. Przepis traktuj jedynie jako inspirację, bo na swoje minipizze z cukinii możesz zrobić z ulubionymi dodatkami. W przepisie jest podany keczup, bo zwykle większość ma go w domu pod ręką, ale oczywiście może to być sos pomidorowy jak na pizzę.

Warzywa nie potrzebują długiego czasu w piekarniku. Cukinia powinna pozostać chrupiąca: minipizze są gotowe, kiedy ser apetycznie się rozpuści i zrumieni na złoto.

Przepis: Minipizze z cukinii

Przekąska z cukinii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 6 łyżek keczupu
  • 150 g sera żółtego w plasterkach
  • 2 cienkie kiełbaski
  • 10 oliwek
  • 2 ostre papryczki
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie minipizzyCukinię pokrój na grubsze plastry, dopraw je solą i pieprzem. Na każdym kładź kawałek sera, smaruj keczupem i układaj dodatki: plasterki kiełbasy, oliwek i papryczek. Posyp wszystko świeżym tymiankiem.
  2. PieczeniePiecz minipizze ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj od razu.

Minipizze świetnie smakują podane z zimnymi sosami: keczupem, sosami na bazie majonezu czy jogurtu (np. czosnkowym albo ziołowym).

Inne pomysły na minipizze z cukinii

Ten pomysł na cukinię ma tę wielką zaletę, że możesz tu wszystko zrobić po swojemu. Co można jeszcze położyć na krążkach cukinii oprócz sera i sosu pomidorowego czy keczupu? Oto kilka pysznych podpowiedzi:

  • plasterki pieczarek i szynki,
  • kawałki kolorowej papryki i ser feta,
  • plasterki pomidorów, ser mozzarella i listki bazylii lub bazyliowe pesto (w tej wersji pesto może zastąpić sos pomidorowy),
  • plasterki salami, cebuli i ostrej papryczki,
  • ser feta, czarne oliwki i suszone oregano.

Podobne minipizze można zrobić nie tylko na plastrach cukinii, ale też bakłażana. Plastry bakłażana należy wcześniej posolić i poczekać, aż lekko puszczą sok.

Czytaj też:
Babka ziemniaczana mojej mamy to hit. Jeden składnik robi całą robotę. Teraz piekę ją co tydzień
Czytaj też:
Sezonowy farsz do tych pierogów to czysta poezja. Jest leciutki i pełen smaku