Wystarczy szczypta, żeby kopytka nabrały wyjątkowego smaku. Prosty patent na pyszne kluski

Wystarczy szczypta, żeby kopytka nabrały wyjątkowego smaku. Prosty patent na pyszne kluski

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / revenaif
Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Te ziemniaczane kluski robi się łatwo, ale domowi kucharze też mają swoje sekrety. Jeden z nich to dodatek aromatycznej przyprawy.

Mowa o kopytkach z gałką muszkatołową. To przyprawa, która idealnie komponuje się z daniami ziemniaczanymi. Przepis jest bardzo prosty, a ten jeden dodatek sprawia, że kopytka pachną domową kuchnią, a smak ziemniaków jest idealnie podbity.

Co to jest gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego – drzewa rosnącego głównie w Indonezji. Ma postać twardych, brązowych nasion wielkości orzecha, które najczęściej ściera się na drobno tuż przed użyciem. W takiej formie najlepiej ją kupować. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się intensywnym, lekko słodkawym i korzennym zapachem oraz ciepłym, pikantnym smakiem. W kuchni używa się jej do przyprawiania dań wytrawnych (ziemniaki – w tym kopytka, sosy czy mięsa) i słodkich (ciasta, budynie, grzane napoje). Jest bardzo wydajna – wystarczy jej szczypta, by wzbogacić smak potrawy. Trzeba jednocześnie uważać, aby nie przesadzić z jej ilością.

Jak zrobić kopytka z gałką muszkatołową?

Gałka muszkatołowa doskonale podkreśla smak ziemniaków, ponieważ jej lekko korzenny, ciepły aromat idealnie komponuje się z delikatną, lekko ziemistą nutą bulw. To przyprawa, która nie dominuje potrawy, ale subtelnie ją wzbogaca, nadając głębi i wyrazistości. W daniach takich jak kopytka (ale też kluski śląskie, purée czy zapiekanki ziemniaczane, odrobina świeżo startej gałki sprawia, że smak staje się pełniejszy).

Wykorzystaj swój sprawdzony przepis na kopytka lub skorzystaj z naszego: jedyna zmiana to dodatek gałki muszkatołowej. Dodaj dosłownie szczyptę startej przyprawy. Tyle wystarczy, aby poczuć różnicę w smaku.

Przepis: Kopytka

Pyszne kopytka z dodatkiem gałki muszkatołowej

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
364 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaPrzeciśnij ziemniaki przez praskę, dopraw odrobiną soli, gałką muszkatołową, wymieszaj z mąką i jajkiem na gładkie ciasto.
  2. Robienie i gotowanie kopytekCiasto podziel na części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na dobrze osolony wrzątek i gotuj je minutę, licząc od momentu wypłynięcia.

Gotowe kopytka podawaj jak zwykle. Można je zajadać solo (są świetne po przesmażeniu) albo z dodatkami, np. sosami czy dowolną okrasą.

Czytaj też:
Do klusek śląskich dodaj łyżkę popularnej kaszy. Wyjdą puszyste i nie rozgotują się
Czytaj też:
Weź kiełbasę i dwa sezonowe warzywa. Sycące i ekspresowe danie z patelni