Mowa o kopytkach z gałką muszkatołową. To przyprawa, która idealnie komponuje się z daniami ziemniaczanymi. Przepis jest bardzo prosty, a ten jeden dodatek sprawia, że kopytka pachną domową kuchnią, a smak ziemniaków jest idealnie podbity.
Co to jest gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego – drzewa rosnącego głównie w Indonezji. Ma postać twardych, brązowych nasion wielkości orzecha, które najczęściej ściera się na drobno tuż przed użyciem. W takiej formie najlepiej ją kupować. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się intensywnym, lekko słodkawym i korzennym zapachem oraz ciepłym, pikantnym smakiem. W kuchni używa się jej do przyprawiania dań wytrawnych (ziemniaki – w tym kopytka, sosy czy mięsa) i słodkich (ciasta, budynie, grzane napoje). Jest bardzo wydajna – wystarczy jej szczypta, by wzbogacić smak potrawy. Trzeba jednocześnie uważać, aby nie przesadzić z jej ilością.
Jak zrobić kopytka z gałką muszkatołową?
Gałka muszkatołowa doskonale podkreśla smak ziemniaków, ponieważ jej lekko korzenny, ciepły aromat idealnie komponuje się z delikatną, lekko ziemistą nutą bulw. To przyprawa, która nie dominuje potrawy, ale subtelnie ją wzbogaca, nadając głębi i wyrazistości. W daniach takich jak kopytka (ale też kluski śląskie, purée czy zapiekanki ziemniaczane, odrobina świeżo startej gałki sprawia, że smak staje się pełniejszy).
Wykorzystaj swój sprawdzony przepis na kopytka lub skorzystaj z naszego: jedyna zmiana to dodatek gałki muszkatołowej. Dodaj dosłownie szczyptę startej przyprawy. Tyle wystarczy, aby poczuć różnicę w smaku.
Przepis: Kopytka
Pyszne kopytka z dodatkiem gałki muszkatołowej
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 364 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaPrzeciśnij ziemniaki przez praskę, dopraw odrobiną soli, gałką muszkatołową, wymieszaj z mąką i jajkiem na gładkie ciasto.
- Robienie i gotowanie kopytekCiasto podziel na części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na dobrze osolony wrzątek i gotuj je minutę, licząc od momentu wypłynięcia.
Gotowe kopytka podawaj jak zwykle. Można je zajadać solo (są świetne po przesmażeniu) albo z dodatkami, np. sosami czy dowolną okrasą.
Czytaj też:
Do klusek śląskich dodaj łyżkę popularnej kaszy. Wyjdą puszyste i nie rozgotują sięCzytaj też:
Weź kiełbasę i dwa sezonowe warzywa. Sycące i ekspresowe danie z patelni