Weź kiełbasę i dwa sezonowe warzywa. Sycące i ekspresowe danie z patelni

Weź kiełbasę i dwa sezonowe warzywa. Sycące i ekspresowe danie z patelni

Dodano: 
Kiełbasa z warzywami
Kiełbasa z warzywami Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
To danie idealne, kiedy chcesz coś dobrego, sycącego, a nie masz wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię i przesmażyć.

Smażona, przyrumieniona na patelni kiełbasa, to pomysł na szybkie i sycące danie. Ale żeby nie było nudno, dorzucamy tu jeszcze kolorowe warzywa, które sprawią, że danie będzie wyglądało i smakowało rewelacyjnie. Kiełbasa z warzywami może być dodatkiem do obiadu lub posiłkiem na kolację.

Jaką kiełbasę wybrać do smażenia?

Do smażenia najlepiej sprawdza się kiełbasa o zwartej konsystencji i wyrazistym smaku. Wybieraj kiełbasy, które mają umiarkowaną zawartość tłuszczu – zbyt chuda może być sucha, a zbyt tłusta będzie się rozpadać. Klasycznym wyborem jest kiełbasa śląska, toruńska lub podwawelska – mają odpowiednią strukturę, są dobrze przyprawione i świetnie reagują na wysoką temperaturę. Kiełbasa grillowa również nadaje się do smażenia, ale zwykle wymaga krótszego czasu na patelni. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, wybierz kiełbasę jałowcową lub wędzoną. Unikaj kiełbas parzonych z dużą ilością wody – podczas smażenia mogą się rozpaść i nie będą miały apetycznej, chrupiącej skórki.

Jak zrobić smażoną kiełbasę z warzywami?

Patent na kiełbasę z warzywami jest prosty: weź kolorową paprykę, cukinię, przesmaż plasterki kiełbasy na złoto i dorzuć warzywa. Kiełbasa pokrojona w plasterki szybko i dobrze się usmaży, a na wytopionym z nich tłuszczu będą się smażyć warzywa. To sprawia, że całe danie jest bardzo aromatyczne. Nie smaż jednak warzyw zbyt długo: dobrze jest, aby pozostały delikatnie chrupiące, a nie rozpadły się na patelni. Na koniec dołóż jeszcze świeży akcent, czyli zieloną natkę pietruszki.

Przepis: Kiełbasa smażona z warzywami

Szybkie i sycące danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
321 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKiełbasę, papryki i cukinie pokrój na kawałki (kiełbasę w plasterki).
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy, wrzuć kiełbasę i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj warzywa i smaż wszystko jeszcze ok. 3-5 minut. Dopraw solą i pieprzem, posyp pietruszką.

Gotowe danie serwuj z pieczywem. Jeśli smażona kiełbasa ma być dodatkiem do obiadu, podaj ją z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do kiełbasy z warzywami pasują też zimne sosy, np. keczup czy sosy na bazie jogurtu lub majonezu.

Czytaj też:
Zrobiłem je z resztek z lodówki, a teraz wszyscy proszą o przepis! Te kotleciki to hit na obiad i lunch
Czytaj też:
Wystarczy gotowe ciasto i dwa pyszne dodatki. Chrupiące roladki zrobisz ekspresowo