To mój niezawodny sposób na szybki obiad z kurczaka. Sekret tkwi w jednym chrupiącym dodatku

To mój niezawodny sposób na szybki obiad z kurczaka. Sekret tkwi w jednym chrupiącym dodatku

Dodano: 
Pierś kurczaka w śmietanowym sosie
Pierś kurczaka w śmietanowym sosie Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Soczysta pierś kurczaka w aksamitnym, śmietanowym sosie to przepis na ekspresowy, sycący obiad. Smak dania podbijam aromatycznym, chrupiącym boczkiem.

Sycąca, smaczna i gotowa w mgnieniu oka – taka właśnie jest pierś kurczaka w śmietanowym sosie. To klasyka, która nigdy się nie nudzi, a smażenie i gotowanie zajmuje dosłownie 30 minut.

Jak zrobić pierś kurczaka w śmietanowym sosie?

Przygotowanie potrawy rozpoczynam od obsmażenia mięsa. Następnie na tej samej patelni smażę cebulę i czosnek, które sprawią, że sos będzie miał wyrazisty smak. Boczek (surowy wędzony lub parzony) podsmażam na osobnej patelni lub na grillu kontaktowym (tłuszcz powinien się wytopić), a następnie studzę i kroję w kostkę lub paseczki, przygotowując chrupiącą posypkę. Sos robię z bulionu drobiowego i śmietanki kremówki 30% (możesz zastąpić śmietaną 12%) – mieszam składniki, wlewam na patelnię i doprowadzam do wrzenia. Podsmażone mięso duszę w sosie do miękkości. Pod koniec gotowania odparowuję nadmiar płynu, dokładam kukurydzę i natkę pietruszki oraz posypuję danie boczkiem.

Przepis: Pierś kurczaka w śmietanowym sosie

Dnie na sycący obiad lub kolację. Świetnie komponuje się z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
589 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie piersi kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml bulionu drobiowego

Dodatkowo:

  • 150 g surowego boczku wędzonego w plastrach
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką, wędzoną i ostrą papryką.
  2. Smażenie mięsaRozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron - piersi kurczaka powinny ładnie się przyrumienić. Obsmażone mięso zdejmij z patelni.
  3. Smażenie cebuli i czosnkuNa patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając.
  4. Smażenie boczkuNa osobnej patelni lub na grillu kontaktowym przyrumień boczek (powinien być chrupiący), poczekaj, aż przestygnie i pokrój.
  5. Łączenie składnikówNa patelnię z cebulą i czosnkiem wlej śmietankę wymieszaną z bulionem. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż płyn zacznie wrzeć i dodaj mięso. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i zredukuj sos. Sprawdź, czy mięso doszło w środku i dodaj kukurydzę. Gotuj 1-2 minuty. Boczek i posiekaną natkę pietruszki dodaj na samym końcu – posyp wierzch potrawy.

Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak i z czym podawać pierś kurczaka w śmietanowym sosie?

Pierś kurczaka w śmietanowym sosie doskonale smakuje tuż po przygotowaniu oraz na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Pamiętaj jednak, że podgrzewanie potrawy nie powinno trwać zbyt długo, bo mięso może zacząć się rozpadać. Potrawę serwuję na ciepło z różnymi dodatkami np.:

  • ziemniakami z wody, purée ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami,
  • purée z kalafiora, purée z marchewki,
  • kaszą gryczaną paloną/niepaloną, jaglaną, jęczmienną, bulgur,
  • ryżem białym, kolorowym, brązowym,
  • makaronem,
  • pieczywem,
  • bukietem surówek.

Opcjonalne dodatki, którymi można wzbogacić smak dania

Delikatny sos oraz pierś kurczaka świetnie komponują się z różnymi warzywami. Smak potrawy można wzbogacić, dodając np. pokrojoną w paseczki paprykę, zielony groszek, różyczki brokułu, różyczki kalafiora, liście szpinaku, pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię.

Inne dodatki to np.:

  • świeże lub suszone zioła – tymianek, oregano, majeranek, estragon, bazylia, czosnek niedźwiedzi,
  • białe wytrawne wino – wino można wlać na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem, odparować i dodać bulion oraz śmietankę.

Czytaj też:
Trafiłem w smak mazurskiego lata. Soczyste medaliony z sosem pieczarkowym znikają w chwilę
Czytaj też:
Kroję cukinię w plastry i robię chrupiący przysmak. Każdy prosi o dokładkę