Pomysł na prostą, sycącą kolację na ciepło. W roli głównej makaron i warzywa

Pomysł na prostą, sycącą kolację na ciepło. W roli głównej makaron i warzywa

Dodano: 
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Zapiekanka makaronowa z warzywami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Szukacie inspiracji na pyszną kolację? Możecie się skusić na szybkie i proste danie z piekarnika. Zrobicie je z makaronu i paru warzyw. Potrawę zrobicie w kilka chwil, a zajada się ją z przyjemnością.

Jak kolacja, to najlepiej ta na ciepło. Zwłaszcza że mamy już w zasadzie weekend, a więc czas, na odpoczynek i przyjemności. A przy tej prostej zapiekance z pewnością się nie napracujecie. Reszta będzie już należała do piekarnika. Gdy warzywa zmiękną, a ser się roztopi, zapiekanka będzie gotowa do podania.

Jakie warzywa pasują do zapiekanki?

Tę zapiekankę makaronową robię z dodatkiem warzyw i sera. Jakie warzywa najlepiej do niej dorzucić? Ja wybieram zwykle te mięsiste, które w czasie pieczenia miękną, ale się nie rozpadają. Są to zazwyczaj: papryka, cukinia, por lub cebula. Paprykę warto wybrać kolorową, bo ładnie będzie się prezentować w zapiekance. Dobrze też sprawdzą się pomidorki koktajlowe, które są bardziej zwarte od tych dużych. Z mrożonych warzyw można wykorzystać np. fasolkę szparagową.

Jak robić prostą zapiekankę makaronową?

Przygotowanie tej zapiekanki trwa naprawdę chwilę. Wystarczy tylko nastawić makaron, a w tym czasie pokroić warzywa. Można je też krótko podsmażyć na patelni z oliwą, ale ja zwykle tego nie robię. Wystarczy mi taka miękkość, jaką mają po ok. 20-25 minutach zapiekania. Dzięki temu danie jest też lżejsze dla żołądka. Po wymieszaniu warzyw z makaronem, czosnkiem i oliwą, przekładam całość do naczynia do zapiekania i posypuję startym serem. Po ok. 20 minutach zapiekania potrawa jest gotowa do podania. Pięknie pachnie, apetycznie wygląda i doskonale smakuje.

Przepis: Zapiekanka z makaronu i warzyw

Prosta, pożywna zapiekanka na kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolony wrzątku, by pozostał półmiękki. Odcedź go, nie przelewaj zimną wodą, odstaw.
  2. Krojenie warzywWarzywa oczyść. Paprykę pokrój w paski, cukinię w plasterki, a cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Łączenie składnikówMakaron wymieszaj z warzywami, w tym z czosnkiem. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  4. ZapiekanieMakaron z warzywami przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 20-25 minut w 180 st. C, aż ser się roztopi.

Czym warto wzbogacić zapiekankę makaronową?

Jeśli chcecie, by zapiekanka była pożywniejsza, możecie do niej dorzucić wędlinę. Idealnie będzie tu pasować pokrojona w kostkę lub paski szynka gotowana. Dobrym wyborem są też kawałki smażonego, pieczonego czy gotowanego fileta z piersi kurczaka.

Czytaj też:
Weź gotowe placki i trzy proste dodatki. Przepyszne roladki w 10 minut
Czytaj też:
Naleśniki przekładam dwoma produktami. Po chwili mam tani, smaczny obiad lub kolację na ciepło