Kroję cukinię w plastry i robię chrupiący przysmak. Każdy prosi o dokładkę

Kroję cukinię w plastry i robię chrupiący przysmak. Każdy prosi o dokładkę

Dodano: 
Cukinia w panierce
Cukinia w panierce Źródło: Shutterstock / Ollphotograph
Smażona cukinia w tej wersji może być pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił.

Można nie przepadać za cukinią, ale obłędnie chrupiąca panierka sprawia, że nawet cukiniowi sceptycy zajadają się tym warzywem. U mnie w domu latem cukinia w panierce jest często dodatkiem do obiadu, ale to też doskonała przekąska czy pomysł na smaczną kolację na ciepło.

Jak zrobić smażoną cukinię w panierce?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić warzywo w plastry i usmażyć w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. To najbardziej klasyczna panierka, taką samą wykorzystuje się do tradycyjnych schabowych. Zaczynanie panierowania od mąki sprawia, że jajko i bułka lepiej się trzymają, a gotowa panierka jest idealnie chrupiąca.

Ważne jest, aby olej na patelni był dobrze rozgrzany: to też sekret chrupiącej panierki. Olej powinien pokrywać dno patelni (jeśli panierka wypije go zbyt dużo, odsącz usmażone cukinie na ręczniku papierowym).

Rada: ja doprawiam cukinię jedynie solą i pieprzem, ale można tu eksperymentować ze smakami lub dodać przyprawy do bułki tartej. Może to być np. oregano, jeśli lubisz ziołowe smaki, albo ostra papryka, jeśli masz ochotę na coś pikantnego.

Przepis: Cukinia w chrupiącej panierce

Pomysł na cukinię do obiadu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
157 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukiniiCukinię pokrój na grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem.
  2. Panierowanie i smażenie cukiniiW miseczkach uszykuj rozmącone jajko z mlekiem, mąkę i bułkę. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj cukinię kolejno w mące, jajku i bułce, kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na złoto.

Jak podawać cukinię w panierce?

Ja smażoną w ten sposób cukinię najczęściej podaję do obiadu: z ziemniakami i mizerią lub surówką z pomidorów. Doskonale pasuje też do jaj sadzonych (zestaw: ziemniaki, mizeria, cukinia w panierce i jajko sadzone – to mistrzostwo świata!). Może też być dodatkiem do mięs albo ryb.

Cukinia w panierce jest również świetną przekąską do pochrupania przy serialu, czy do zjedzenia na kolację. Podaj ją wówczas z ulubionym, zimnym sosem. Np. czosnkowym na jogurcie, majonezowym z ziołami albo pikantnym lub łagodnym keczupem. Do takiej cukinii można serwować świeże warzywa, np. pomidory, ogórki czy paprykę.

Czytaj też:
Weź kiełbasę i dwa sezonowe warzywa. Sycące i ekspresowe danie z patelni
Czytaj też:
Te udka z kurczaka są lepsze niż w restauracji. Zrób je raz i każdy poprosi o przepis