W tym roku paschę zrobię inaczej. Kremowy deser w pucharkach gotowy będzie w 20 minut

W tym roku paschę zrobię inaczej. Kremowy deser w pucharkach gotowy będzie w 20 minut

Dodano: 
Pascha w pucharkach
Pascha w pucharkach Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Ta wersja wielkanocnej paschy to pyszny deser, który przygotujesz na ostatnią chwilę. Zapraszam po przepis na lekką, kremową paschę z jogurtem naturalnym, orzechami i rodzynkami. Spróbuj, a zakochasz się w jej smaku.

Pascha to tradycyjny deser kuchni kresowej, który podawany jest z orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami, a także kandyzowanymi owocami. W klasycznej wersji wymaga przełożenia do formy i odsączenia wytrącającej się z białego sera serwatki. Nieco zmodyfikowałem tradycyjny przepis, łącząc ser i bakalie z jogurtem, przełożyłem masę do pucharków i to był strzał w dziesiątkę – każdy prosił o dokładkę.

Dlaczego warto przygotować paschę w pucharkach?

Pascha w pucharkach to połączenie tradycji z nowoczesnością. Podawana w tej wersji, nie wymaga ubijania żółtek, przekładania do formy i odsączania z serwatki, co trwa zwykle około 12 godzin. Jest też dużo lżejsza i nie stanowi konkurencji dla sernika.

Przygotowanie paschy w pucharkach trwa zaledwie 20 minut. Deser wyśmienicie smakuje, gdy ma temperaturę pokojową oraz schłodzony. Robiąc paschę w ten sposób, bardzo łatwo jest dopasować rodzaj dodatków do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety poszczególnych członków rodziny i gości, robiąc np. porcję paschy bez orzechów, które dość często uczulają.

Jak zrobić paschę w pucharkach?

Paschę w pucharkach przygotowuję z twarogu sernikowego w wiaderku, ale dobrze nada się również trzykrotnie zmielony biały ser w kostce, ser ricotta oraz domowy ser z jogurtu greckiego. Łączę twaróg z gęstym jogurtem naturalnym, dzięki czemu powstaje delikatna, kremowa masa, której smak wzbogacam cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz orzechami i rodzynkami.

Orzechy włoskie i laskowe prażę na suchej patelni i siekam na mniejsze kawałki, a rodzynki przed dodaniem do paschy zalewam letnią wodą, namaczam pod przykryciem przez 15 minut, odsączam na sitku i osuszam papierowym ręcznikiem. Dodatki mieszam z masą serową, wykładam do pucharków i dekoruję bakaliami.

Wskazówka: jeżeli nie wyobrażasz sobie paschy bez żółtek, to możesz zrezygnować z dodawania jogurtu i wymieszać twaróg z ubitymi z cukrem kryształem żółtkami sparzonych wcześniej jaj (najlepiej ubijać żółtka na parze).

Przepis: Pascha w pucharkach

Nowoczesne wydanie deseru kuchni kresowej.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Kresowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
673 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z dużej cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOrzechy włoskie i laskowe (możesz również użyć innych orzechów np. makadamia, pistacji oraz migdałów) upraż na suchej patelni i posiekaj (opcjonalnie). Rodzynki namocz, odsącz z wody i starannie osusz (możesz też dodać do paschy np. suszone morele, żurawinę, ananasa, banany i kandyzowany korzeń imbiru).
  2. WykonanieTwaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj jogurt, cukier puder, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Wskazówka: jeżeli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać więcej jogurtu lub śmietankę kremówkę. Odłóż nieco orzechów i rodzynek do dekoracji, a resztę dodaj do masy serowej i wymieszaj. Przełóż paschę do pucharków i udekoruj wierzch deseru orzechami oraz rodzynkami.

Paschę podawaj od razu po przygotowaniu lub wstaw do lodówki, zabezpieczając pucharki folią spożywczą, żeby pascha nie przeszła np. zapachem wędlin.

Czytaj też:
To ciasto zawsze się udaje. Babka cytrynowa z borówkami podbije w tym roku Wielkanoc
Czytaj też:
Tę babkę drożdżową piekę co Wielkanoc. Rodzina błaga, żebym robił ją cały rok