Babka cytrynowa zaliczana jest do grupy wypieków, które tradycyjnie goszczą na wielkanocnym stole. Warto piec babkę nie tylko na specjalne okazje, bo to proste, lekkie i obłędnie smaczne ciasto nie wymaga wiele pracy i świetnie sprawdza się jako deser oraz słodka przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ogromną zaletą tego ciasta jest krótki, prosty i naturalny skład. W odróżnieniu od podobnych wypieków ze sklepu oraz innych słodyczy, domowa babka cytrynowa nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, co czyni ją zdrowszym wyborem na co dzień i od święta.
Jak zrobić pyszną babkę cytrynową z borówkami?
Babka cytrynowa z borówkami jest raz-dwa gotowa do pieczenia. Wystarczy osobno ubić żółtka i białka, a następnie połączyć je z resztą składników. Do babki cytrynowej dodaję jajka w rozmiarze XL (jeżeli chcesz użyć jajek w rozmiarze L, to dodaj 8 sztuk).
Sekretem idealnej konsystencji babki piaskowej jest odpowiednio długie ubijanie żółtek z cukrem oraz delikatne wmieszanie piany z białek (do ubijanych białek możesz dodać szczyptę soli). Żółtka ubijam około 10 minut (ma powstać niemal biała, bardzo puszysta i gęsta masa). Pianę z białek ubijam na sztywno. Jeżeli w białkach będzie odrobina żółtka, to trudno będzie ubić pianę.
Ilość soku z cytryny oraz skórki to kwestia gustu. Moja babka cytrynowa ma umiarkowanie kwaskowaty smak, który możesz wzbogacić, dodając jeszcze sok i skórkę z połówki dużej cytryny lub naturalny aromat cytrynowy. Ciasto z poniższego przepisu świetnie smakuje również z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy oraz limonki (można też pomieszać sok i skórkę różnych cytrusów).
Składniki na babkę cytrynową powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożone do tortownicy ciasto nie może czekać na pieczenie – trzeba od razu wstawić je do gorącego piekarnika. Piekę z tego przepisu robię w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Przepis: Babka cytrynowa z borówkami i lukrem
Smak puszystej babki cytrynowej można wzbogacić świeżymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 367 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 6 dużych jajek
- 300 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 duża cytryna
- 1 i 1/2 szklanki borówek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
- 5 łyżek soku z cytryny
- 13 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Masło roztop w rondelku na palniku o niewielkiej mocy lub w kąpieli wodnej i wystudź. Zetrzyj skórkę z cytryny (bez białej błony, która ma gorzki smak) i wyciśnij sok. Borówki umyj, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem.
- Ubijanie żółtekŻółtka ubij z cukrem na gęstą, jasną i bardzo puszystą masę.
- Ubijanie piany z białekBiałka ubij na sztywną, śnieżnobiałą i lśniącą pianę.
- Łączenie składników ciastaWsyp mąkę do masy z żółtek, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach, a następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
- PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia (opcjonalnie posmaruj masłem i oprósz mąką lub drobną bułką tartą) i wsyp 1 szklankę borówek. Na owoce wlej ciasto i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Gotową babkę cytrynową z borówkami pozostaw na 20-30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij ciasto i wystudź.
- DekorowanieW małej miseczce umieść cukier puder i sok z cytryny (możesz też użyć soku pomarańczowego, soku z limonki lub wody). Mieszaj, rozcierając grudki łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż lukier na wierzch zimnej babki i dodaj pozostałe borówki. Umieść deser w lodówce lub chłodnej spiżarni, żeby lukier stężał.
Jak przechowywać babkę piaskową?
Babka cytrynowa z borówkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i ostygnięciu. Jednak dobrze przechowywana zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Po całkowitym wystudzeniu można owinąć ją folią spożywczą lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce – dzięki temu nie wyschnie i nie przejdzie zapachami innych produktów.
Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladąCzytaj też:
Twój sernik zawsze pęka? Z tym trikiem wyjdzie idealnie gładki, kremowy i efektowny