To ciasto zawsze się udaje. Babka cytrynowa z borówkami podbije w tym roku Wielkanoc

To ciasto zawsze się udaje. Babka cytrynowa z borówkami podbije w tym roku Wielkanoc

Dodano: 
Babka cytrynowa z borówkami
Babka cytrynowa z borówkami Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Szukasz przepisu na wielkanocne ciasto, które zachwyci rodzinę, a przy tym jest łatwe i zawsze wychodzi? Ta babka cytrynowa to absolutny hit tegorocznych świąt. Miękka, puszysta i pachnąca cytrusami. Jest idealna do koszyczka, na stół i jako słodka przekąska w świąteczne dni.

Babka cytrynowa zaliczana jest do grupy wypieków, które tradycyjnie goszczą na wielkanocnym stole. Warto piec babkę nie tylko na specjalne okazje, bo to proste, lekkie i obłędnie smaczne ciasto nie wymaga wiele pracy i świetnie sprawdza się jako deser oraz słodka przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ogromną zaletą tego ciasta jest krótki, prosty i naturalny skład. W odróżnieniu od podobnych wypieków ze sklepu oraz innych słodyczy, domowa babka cytrynowa nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, co czyni ją zdrowszym wyborem na co dzień i od święta.

Jak zrobić pyszną babkę cytrynową z borówkami?

Babka cytrynowa z borówkami jest raz-dwa gotowa do pieczenia. Wystarczy osobno ubić żółtka i białka, a następnie połączyć je z resztą składników. Do babki cytrynowej dodaję jajka w rozmiarze XL (jeżeli chcesz użyć jajek w rozmiarze L, to dodaj 8 sztuk).

Sekretem idealnej konsystencji babki piaskowej jest odpowiednio długie ubijanie żółtek z cukrem oraz delikatne wmieszanie piany z białek (do ubijanych białek możesz dodać szczyptę soli). Żółtka ubijam około 10 minut (ma powstać niemal biała, bardzo puszysta i gęsta masa). Pianę z białek ubijam na sztywno. Jeżeli w białkach będzie odrobina żółtka, to trudno będzie ubić pianę.

Ilość soku z cytryny oraz skórki to kwestia gustu. Moja babka cytrynowa ma umiarkowanie kwaskowaty smak, który możesz wzbogacić, dodając jeszcze sok i skórkę z połówki dużej cytryny lub naturalny aromat cytrynowy. Ciasto z poniższego przepisu świetnie smakuje również z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy oraz limonki (można też pomieszać sok i skórkę różnych cytrusów).

Składniki na babkę cytrynową powinny mieć temperaturę pokojową. Przełożone do tortownicy ciasto nie może czekać na pieczenie – trzeba od razu wstawić je do gorącego piekarnika. Piekę z tego przepisu robię w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm.

Przepis: Babka cytrynowa z borówkami i lukrem

Smak puszystej babki cytrynowej można wzbogacić świeżymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
367 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 dużych jajek
  • 300 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 duża cytryna
  • 1 i 1/2 szklanki borówek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 13 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Masło roztop w rondelku na palniku o niewielkiej mocy lub w kąpieli wodnej i wystudź. Zetrzyj skórkę z cytryny (bez białej błony, która ma gorzki smak) i wyciśnij sok. Borówki umyj, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Ubijanie żółtekŻółtka ubij z cukrem na gęstą, jasną i bardzo puszystą masę.
  3. Ubijanie piany z białekBiałka ubij na sztywną, śnieżnobiałą i lśniącą pianę.
  4. Łączenie składników ciastaWsyp mąkę do masy z żółtek, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach, a następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  5. PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia (opcjonalnie posmaruj masłem i oprósz mąką lub drobną bułką tartą) i wsyp 1 szklankę borówek. Na owoce wlej ciasto i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Gotową babkę cytrynową z borówkami pozostaw na 20-30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij ciasto i wystudź.
  6. DekorowanieW małej miseczce umieść cukier puder i sok z cytryny (możesz też użyć soku pomarańczowego, soku z limonki lub wody). Mieszaj, rozcierając grudki łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż lukier na wierzch zimnej babki i dodaj pozostałe borówki. Umieść deser w lodówce lub chłodnej spiżarni, żeby lukier stężał.

Jak przechowywać babkę piaskową?

Babka cytrynowa z borówkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i ostygnięciu. Jednak dobrze przechowywana zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Po całkowitym wystudzeniu można owinąć ją folią spożywczą lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce – dzięki temu nie wyschnie i nie przejdzie zapachami innych produktów.

Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladą
Czytaj też:
Twój sernik zawsze pęka? Z tym trikiem wyjdzie idealnie gładki, kremowy i efektowny