Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiad

Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiad

Dodano: 
Zapiekanka z białej kiełbasy
Zapiekanka z białej kiełbasy Źródło: Shutterstock / zi3000
Ta zapiekanka to proste, tanie, ale jednocześnie smaczne danie. Śmiało można kiełbasę w tej wersji zaserwować do obiadu, ale też podać z pieczywem.

Zapiekanka z kiełbasy może być przygotowana na wiele sposobów, ale przepis, który dziś proponujemy, bije na głowę większość z nich. To zapiekanka z białej kiełbasy z dodatkiem jabłek i cebuli. Jest wyjątkowo aromatyczna.

Jak zrobić zapiekankę z kiełbasy?

Do przygotowania tej zapiekanki najlepiej wykorzystać białą kiełbasę, ale może to być również inna kiełbasa dobra do smażenia (np. śląska). Sekretem są tu dodatki: jabłko i cebula. Do zapiekanki najlepiej kwaskowe jabłka. Doskonale sprawdzi się tu szara reneta, która jest idealna do mięs.

Podczas pieczenia ważna jest jedna rzecz: okraszenie dania masłem i zapiekanie jeszcze przez kolejne 20 minut. Ten prosty zabieg sprawi, że smaki idealnie się połączą, a zapiekanka lekko się skarmelizuje.

Przepis: Zapiekanka z kiełbasy

Aromatyczne danie z białej kiełbasy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
781 w każdej porcji

Składniki

  • 2 białe kiełbasy
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój kiełbasę, jabłka i cebulę w plasterki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pieczenie kiełbasyZapiekaj kiełbasę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po około 20 minutach pieczenia, wyłóż na wierzch łyżkę masła i rozprowadź je po całej zapiekance. Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki.

Gotową zapiekankę z białej kiełbasy podaj z ziemniakami. Kiełbasę razem z cebulą i kawałkami jabłek można też położyć na grubej kromce dobrego pieczywa. Danie idealnie smakuje z dodatkiem zdrowych kiszonek, np. kiszonych ogórków.

Inne pomysły na zapiekankę z kiełbasy

Taka zapiekanka może być też prostym daniem jednogarnkowym, jeśli dorzucisz do niej także ziemniaki. Mogą tu być nawet ziemniaki już ugotowane (np. ziemniaczki gotowane dostępne w marketach), które wystarczy wrzucić do naczynia razem z kiełbasą, jabłkiem i cebulą. Jeśli pieczesz ziemniaki surowe, pokrój je na plastry lub w kostkę, aby w miarę szybko upiekły się do miękkości. W wersji z surowymi ziemniakami możesz podlać zapiekankę w trakcie pieczenia odrobiną białego, wytrawnego wina.

Do naczynia z kiełbasą, cebulą i jabłkiem możesz dorzucić także inne składniki. Pasuje tu m.in. marchewka, czosnek (możesz wrzucić całe ząbki), gałązki majeranku albo rozmarynu, ale też plasterki boczku.

Czytaj też:
Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem robi furorę! Sycący obiad gotowy w 50 minut
Czytaj też:
Do pieczonych ziemniaków zawsze dodaję aromatyczne listki. Ale sekretem dania jest inny składnik