Zapiekanka z makaronem to jedno z najpopularniejszych dań, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest wyjątkowo sycąca i wspaniale rozgrzewa. Inspiracją do stworzenia tego przepisu była klasyczna włoska pasta al forno. Tę zapiekankę można przyrządzać na wiele sposobów, modyfikując jej skład o ulubione dodatki. Jej smak wspaniale wzbogaci dodatek warzyw, np. papryki, cukinii, bakłażanu czy liści szpinaku.
Jak zrobić makaron zapiekany z mięsem mielonym, serem i pomidorkami?
Przygotowanie tego dania rozpocznij od wyboru makaronu. Najlepiej sprawdzą się makarony krótkie, takie jak penne, fusilli czy rigatoni, ponieważ łatwo zatrzymują sos między rowkami. Drugi ważny składnik zapiekanki to mięso. Najlepiej sprawdzi się mielone mięso wieprzowo-wołowe. To klasyczny wybór do zapiekanek z makaronem. Dzięki tłuszczowi zawartemu w wieprzowinie danie jest bardziej soczyste, a wołowina ma intensywniejszy smak. Jeżeli szukasz lżejszej wersji, mięso drobiowe (np. mielony indyk) będzie doskonałą alternatywą. Zapiekanka będzie nieco delikatniejsza, a jednocześnie zachowa świetną konsystencję.
Porada: nie piecz zapiekanki zbyt długo, ponieważ makaron i mięso mogą się wtedy przesuszyć.
Przepis: Makaron zapiekany z mięsem mielonym, serem i pomidorkami
Aromatyczna i sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 564 w każdej porcji
Składniki
- 300 g makaronu
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g sera żółtego
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g pomidorków koktajlowych (lub małych pomidorów)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź. Pomidorki umyj i przetnij wzdłuż. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Duś całość przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Przygotowanie do zapiekaniaNatłuść olejem naczynie do zapiekania. Ułóż warstwami: połowę ugotowanego makaronu, połowę sosu mięsnego i połowę sera, a następnie powtórz warstwowanie z resztą składników w tej samej kolejności. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe. Wierzch posyp resztą sera.
- PieczenieWstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) na około 20-25 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści i lekko zrumieni.
Po wyjęciu dania z piekarnika odczekaj 5 minut, aby zapiekanka lekko stężała. Podawaj na ciepło.
Co dodać do makaronu zapiekanego z mięsem mielonym, serem i pomidorkami?
Walory smakowe zapiekanki świetnie podkręcą zioła. Wypróbuj oregano, chili lub wędzoną paprykę, aby nadać zapiekance wyjątkowy aromat. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, eksperymentuj z serami. Możesz użyć gorgonzoli, parmezanu lub sera pleśniowego.
Jak obniżyć kaloryczność makaronu zapiekanego z mięsem mielonym, serem i pomidorkami?
Jest kilka metod na obniżenie kaloryczności tego dania i sprawienie, aby było zdrowsze. Przede wszystkim użyj chudszego mięsa, np. drobiowego oraz zmniejsz ilość sera żółtego lub wybierz ser o obniżonej zawartości tłuszczu. Możesz również użyć pełnoziarnistego makaronu, aby zwiększyć zawartość błonnika.
Czytaj też:
Z makaronu spaghetti robię ekspresową zapiekankę. Ten prosty przepis to hit na rodzinny obiadCzytaj też:
Z brokułu i makaronu robię szybką zapiekankę. Prosty trik gwarantuje zielone i chrupiące warzywo