Prosty patent sprawia, że kluski śląskie zawsze wychodzą. Ten dodatek każdy ma w kuchni

Prosty patent sprawia, że kluski śląskie zawsze wychodzą. Ten dodatek każdy ma w kuchni

Dodano: 
Kluski śląskie
Kluski śląskie Źródło: Shutterstock / Anna Ewa Bieniek
Kluski śląskie to klasyk klasyków. To proste danie, które ma tylko dwa składniki. Ale warto dorzucić do masy ziemniaczanej coś jeszcze.

Tradycyjne kluski śląskie to tylko dwa składniki: ugotowane ziemniaki oraz skrobia ziemniaczana. Aby je zrobić, nie trzeba znać szczegółowego przepisu, bo śląskie gospodynie miały prosty sposób na idealne proporcje. Do klusek warto dodać jeszcze łyżkę masła, ale o tym dalej.

Dzielenie ziemniaków na cztery części

Przepis na kluski śląskie? Zasada jest bardzo prosta. Kiedy ugnieciesz ugotowane ziemniaki, w garnku lub misce podziel je na cztery równe części. Jedną część na chwilę wyjmij i miejsce po niej wypełnij mąką ziemniaczaną. Włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, zagnieć wszystko na jednolitą masę. Potem już tylko zostaje formowanie klusek: najlepiej robić wałki jak na kopytka (z ciepłej jeszcze masy ziemniaczanej), a z kawałków formować kulki i robić w nich charakterystyczną dziurkę. Kluski gotuje się krótko na osolonej wodzie (2-3 minuty, nie dłużej).

Kluski śląskie z masłem

My do idealnych klusek śląskich proponujemy dodać jeszcze łyżkę miękkiego masła (to ilość na kilogram obranych ziemniaków). Ten jeden składnik sprawi, że kluski będą się lepiej i łatwiej formować. Zresztą masło jest ratunkiem dla klusek, kiedy masa z ziemniaków jest zbyt sucha, nie chce się kleić i formować w kulki. A poza tym masło sprawia, że gotowe kluski są wyjątkowo delikatne i gładkie.

Kluski śląskie z żółtkiem

Do klusek śląskich nie dodaje się jajek, choć w niektórych przepisach znajdziesz nawet całe jajko. Ślązacy pewnie łapią się za głowę, widząc takie rzeczy, ale surowe żółtko, podobnie jak odrobina masła, może być ratunkiem w przypadku, kiedy masa ziemniaczana rozsypuje się w dłoniach, zamiast łatwo formować w zgrabne kulki. Wówczas na kilogram ziemniaków można dołożyć do masy na kluski jedno żółtko.

Czytaj też:
Kuroń przypomniał sycące danie ze Śląska. Ciapkapusta to pomysł na tani i dobry posiłek
Czytaj też:
Moja babcia często robiła kluski żelazne. Mogłam je jeść bez końca, ale najadałam się kilkoma