Znany kucharz słynie z tego, że w swoich mediach społecznościowych dzieli się przepisami, które nawiązują do tradycyjnej i domowej kuchni, a dla wielu te smaki są wspomnieniem dzieciństwa. Tym razem Jasiek Kuroń ugotował ciapkapustę, czyli kapustę kiszoną z kiełbasą i ziemniakami (chociaż ta kiełbasa wywołała wśród Ślązaków niemałą burzę, ale o tym dalej).
„Śnieg za oknami, chłodno, a zatem czas na potrawy konkretne, sycące i przepyszne. Taką propozycją jest ciapkapusta, którą zrobiłem w wersji prostej, szybkiej, ale niezwykle smakowitej!” – napisał Jasiek Kuroń.
Jak zrobić ciapkapustę według Kuronia?
Danie jest bardzo proste, a aromatu i smaku dodają mu przyprawy oraz przesmażona z cebulką kiełbasa śląska. Obowiązkowym elementem ciapkapusty są ugotowane ziemniaki. Gotową kapustę należy z nimi po prostu wymieszać i już można nakładać danie na talerze.
Przepis: Ciapkapusta
Śląski klasyk według przepisu Jaśka Kuronia
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śląska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 574 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kiełbasy śląskiej
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 4 liście laurowe
- 15 nasion kminku
- 1 łyżka otartego majeranku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyKapustę, kminek, majeranek i liście laurowe wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Szykowanie kiełbasyKiełbasę pokrój, zrumień na patelni i dodaj cebulkę. Smaż wszystko do miękkości cebuli.
- Robienie daniaDo kapusty dodaj kiełbasę z cebulką, gotuj wszystko razem jeszcze chwilę. Dodaj utłuczone ziemniaki i wymieszaj wszytko. Dopraw do smaku. Podawaj posypane koperkiem.
Kuroń pokazał krok po kroku jak robi ciapkapustę
Jasiek Kuroń zamieścił w mediach społecznościowych krótki film, na którym widać, jak krok po kroku przyrządza śląski przysmak. Od samego patrzenia ślinka cieknie, ale Ślązacy mają jedną uwagę do przepisu znanego kucharza.
Kuroń do swojej wersji ciapkapusty dodał kiełbasę śląską i to wywołało największe emocje wśród mieszkańców Śląska. „Super, ale do panczkrauta daje się boczek, a nie kiełbasę. Pozdro ze Śląska”, „Chopie za tyn wuszt, mosz wklupane. Do ciapkapusty yno boczek, i godom to jo, rodowito hanyska”– to tylko niektóre z komentarzy. Ale dla wielu przepis Kuronia to przede wszystkim sentymentalna podróż do smaków pamiętanych z rodzinnego domu. „Pochodzę ze Śląska i znam tą potrawę, prawie o niej zapomniałem, dziękuję za przypomnienie” – napisała jedna z fanek Kuronia. A wy – znaliście ciapkapustę?
Czytaj też:
Kuroń pokroił ogórki kiszone i zrobił rewelacyjną surówkę do obiadu. Kilka chwil i gotowe!Czytaj też:
Ewa Wachowicz zdradziła swój pomysł na surówkę z marchewki. Wystarczy jeden dodatek