Ten przepis na syrniki dostałam od znajomej Ukrainki. Urzekają prostym, pysznym farszem

Ten przepis na syrniki dostałam od znajomej Ukrainki. Urzekają prostym, pysznym farszem

Dodano: 
Syrniki z farszem
Syrniki z farszem Źródło: Shutterstock / Kcuxen
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny, pyszny obiad, przygotuj syrniki. Przepis na nie dostałam od zaprzyjaźnionej Ukrainki i przetestowałam już nie raz. Placki te są pożywne i pyszne, również dzięki prostemu farszowi.

Syrniki to placki serowe, a dokładniej twarogowe, popularne w kuchni wschodnioeuropejskiej. Zwykle serwuje się je na słodko, ale bez problemu można je też przyrządzić w wytrawnej wersji. Mnie bardzo przypadły do gustu syrniki z prostym, wyrazistym farszem. Podane z sosem są w stanie zastąpić danie obiadowe.

Jaki twaróg jest najlepszy na syrniki?

Na syrniki najlepiej jest przeznaczyć dość zwarty, ale miękki twaróg. Nie powinien być zbyt twardy, ani suchy, bo wtedy będą w nim wyczuwalne grudki. Najlepiej sprawdzi się tu twaróg półtłusty w formie klinka czy krajanki. Można też sięgnąć po twaróg tłusty, ale danie stanie się bardziej kaloryczne. Chudy twaróg będzie zaś zbyt suchy i nie wyjdą z niego smaczne placki.

Jak zrobić syrniki z serowym farszem?

Te serowe placki robi się naprawdę szybko. Twaróg wystarczy rozdrobnić widelcem, nie trzeba używać maszynki do mielenia, ani blendera. Potem mieszamy go z kilkoma prostymi składnikami, by powstała dość gęsta, zwarta masa. Formujemy z niej kule, spłaszczamy je, kładziemy farsz i otulamy go twarogową masą. Potem danie smażymy na patelni.

Przepis: Syrniki z serowym farszem

Wytrawne syrniki z farszem z żółtego sera i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
ukraińska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

Na placki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • 150 g startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na plackiTwaróg umieść w misce, rozgnieć go dość drobno przy pomocy widelca. Dodaj jajko, 3-4 łyżki mąki i trochę soli. Wymieszaj gęstą i dość zwartą masę. Uformuj z niej kulki.
  2. Przygotowanie farszuStarty żółty ser wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Możesz też do nich dodać dla smaku i lepszego połączenia np. łyżkę śmietany lub majonezu. Farsz dopraw do smaku.
  3. Nadziewanie plackówZ masy twarogowej formuj kule wielkości mandarynki. Każdą spłaszcz, połóż na niej łyżeczkę farszu, oblep ciastem, uformuj kulę i delikatnie ją spłaszcz.
  4. Smażenie plackówKażdy placek lekko obtocz w mące. Kładź na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać wytrawne syrniki?

Wytrawne syrniki dobrze jest podać z sosem, który zwiększy soczystość i pożywność tego dania. Może to więc być sos śmietanowy, jogurtowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy. Jako uzupełnienie tego lekkiego dania obiadowego warto podać delikatną surówkę. Może to być surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z kapusty i marchewki.

Jeśli wytrawna wersja tych placków nie przypadła ci do gustu, polecam przepis na puszyste syrniki na słodko – to danie dosłownie rozpływa się w ustach.

Czytaj też:
Znam prosty patent na puszyste placki ziemniaczane. Zdradziła mi go moja babcia
Czytaj też:
Do ulubionych placków wsypałam jedną przyprawę. Racuchy wyszły pyszne i zniknęły błyskawicznie