Słodycze i owszem, zaspokajają ochotę na słodkie, ale nic poza tym. Ze względu na wysoką kaloryczność i zwykle niską wartość odżywczą, powinniśmy je ograniczać, a najlepiej unikać. Co jednak zrobić, gdy nasz organizm domaga się czegoś słodkiego? Jedzcie ten naturalny produkt. Wystarczy parę sztuk dziennie, by zauważyć korzyści z jedzenia suszonych fig.
Kilka słów o figach
Figi to owoce figowca pospolitego, który rośnie m.in. w basenie Morza Śródziemnego. Owoce te mają gruszkowaty lub kulisty kształt i średnicę mniej więcej 3-6 cm. Ich skórka w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości może być zielona, żółta, fioletowa lub ciemnobrunatna. Wnętrze fig jest miękkie, słodkie, pełne drobnych pestek, z charakterystycznym, miodowym zapachem. Świeże figi są delikatne, soczyste i bardzo słodkie. Doskonale smakują na surowo, można je dodawać do sałatek, kanapek, jogurtów czy łączyć z serami.
Niestety świeże figi nie są zbyt trwałe, dlatego często przeznacza się je do suszenia. Figi suszy się naturalnie na słońcu lub w suszarniach. Są bardziej kaloryczne od świeżych, ale też stanowią skoncentrowane źródło wartościowych składników.
Dlaczego warto jeść suszone figi?
Figi świeże i suszone to naturalne źródło energii, błonnika, minerałów (wapń, magnez, potas, fosfor) i przeciwutleniaczy. Figi suszone dostarczają nawet więcej tych wartościowych składników, bo w wyniku odparowania wody, ich zawartość jest skoncentrowana.
Regularne spożywanie suszonych fig korzystnie wpływa na nasz organizm. Usprawnia trawienie, podnosi odporność, poprawia koncentrację, wzmacnia serce i kości. Figi działają też oczyszczająco i przeciwzapalnie, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawarte w nich antyoksydanty, miedź i cynk wspierają produkcję kolagenu, poprawiają elastyczność skóry, chroniąc ją przed starzeniem.
Jak jeść suszone figi?
Suszone figi są dosyć słodkie, a przez to kaloryczne. 100 g dostarcza nam ok. 250-300 kcal. Z tego powodu nie powinniśmy przesadzać z ilością zjadanych owoców. Wystarczy jednak sięgnąć po 2-4 suszone figi dziennie, by zauważyć ich dobroczynne działanie.
Do czego można dodać suszone figi?
Suszone figi można jeść bezpośrednio na przekąskę, ale stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw słodkich i wytrawnych. Pokrojone można dodawać do muesli, owsianki, jogurtu, kefiru, ciast, deserów. Podniosą też smak sałatek (np. z rukoli, orzechów i szynki parmeńskiej), warto podawać je z serami.
Czytaj też:
Te czekoladowe ciasteczka nie zawierają grama mąki. Ich skład zasługuje na medalCzytaj też:
Pyszną, chrupiącą przekąskę robię z zaskakującego składnika. Kosztuje grosze, a jest wartościowa
