Podjadaj je zamiast słodyczy. Już trzy sztuki dziennie poprawią wygląd, trawienie i wzmocnią kości

Podjadaj je zamiast słodyczy. Już trzy sztuki dziennie poprawią wygląd, trawienie i wzmocnią kości

Dodano: 
Suszone figi
Suszone figi Źródło: Pixabay / Regenwolke0
Jeśli lubicie słodkie przekąski, mam dla was coś rewelacyjnego. Ten naturalny produkt doskonale zaspokaja ochotę na słodkie, ale wychodzi wszystkim na zdrowie. By poczuć jego moc, wystarczy jeść trzy sztuki dziennie.

Słodycze i owszem, zaspokajają ochotę na słodkie, ale nic poza tym. Ze względu na wysoką kaloryczność i zwykle niską wartość odżywczą, powinniśmy je ograniczać, a najlepiej unikać. Co jednak zrobić, gdy nasz organizm domaga się czegoś słodkiego? Jedzcie ten naturalny produkt. Wystarczy parę sztuk dziennie, by zauważyć korzyści z jedzenia suszonych fig.

Kilka słów o figach

Figi to owoce figowca pospolitego, który rośnie m.in. w basenie Morza Śródziemnego. Owoce te mają gruszkowaty lub kulisty kształt i średnicę mniej więcej 3-6 cm. Ich skórka w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości może być zielona, żółta, fioletowa lub ciemnobrunatna. Wnętrze fig jest miękkie, słodkie, pełne drobnych pestek, z charakterystycznym, miodowym zapachem. Świeże figi są delikatne, soczyste i bardzo słodkie. Doskonale smakują na surowo, można je dodawać do sałatek, kanapek, jogurtów czy łączyć z serami.

Niestety świeże figi nie są zbyt trwałe, dlatego często przeznacza się je do suszenia. Figi suszy się naturalnie na słońcu lub w suszarniach. Są bardziej kaloryczne od świeżych, ale też stanowią skoncentrowane źródło wartościowych składników.

Dlaczego warto jeść suszone figi?

Figi świeże i suszone to naturalne źródło energii, błonnika, minerałów (wapń, magnez, potas, fosfor) i przeciwutleniaczy. Figi suszone dostarczają nawet więcej tych wartościowych składników, bo w wyniku odparowania wody, ich zawartość jest skoncentrowana.

Regularne spożywanie suszonych fig korzystnie wpływa na nasz organizm. Usprawnia trawienie, podnosi odporność, poprawia koncentrację, wzmacnia serce i kości. Figi działają też oczyszczająco i przeciwzapalnie, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawarte w nich antyoksydanty, miedź i cynk wspierają produkcję kolagenu, poprawiają elastyczność skóry, chroniąc ją przed starzeniem.

Jak jeść suszone figi?

Suszone figi są dosyć słodkie, a przez to kaloryczne. 100 g dostarcza nam ok. 250-300 kcal. Z tego powodu nie powinniśmy przesadzać z ilością zjadanych owoców. Wystarczy jednak sięgnąć po 2-4 suszone figi dziennie, by zauważyć ich dobroczynne działanie.

Do czego można dodać suszone figi?

Suszone figi można jeść bezpośrednio na przekąskę, ale stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw słodkich i wytrawnych. Pokrojone można dodawać do muesli, owsianki, jogurtu, kefiru, ciast, deserów. Podniosą też smak sałatek (np. z rukoli, orzechów i szynki parmeńskiej), warto podawać je z serami.

Czytaj też:
Te czekoladowe ciasteczka nie zawierają grama mąki. Ich skład zasługuje na medal
Czytaj też:
Pyszną, chrupiącą przekąskę robię z zaskakującego składnika. Kosztuje grosze, a jest wartościowa

Źródło: smaki.pl