To danie to klasyka, która nigdy się nie nudzi, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie tyle, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. To pełnowartościowy, sycący posiłek, idealny dla zabieganych, który łączy w sobie białko z kurczaka i energetyzujące węglowodany. W moim przepisie wykorzystuję makaron orzo, ale sprawdzi się też penne, tagliatelle, a nawet świderki.
Jak przygotować makaron kurczakiem na obiad dla zabieganych
Kluczem do ekspresowego obiadu jest synchronizacja – mięso na patelni musi smażyć się w tym samym czasie, gdy makaron się gotuje. Warto też pamiętać, by kurczaka pokroić w jednakową, małą kostkę – dzięki temu usmaży się równomiernie i błyskawicznie. Odsączony makaron dodaj bezpośrednio do sosu na patelni i mieszaj przez chwilę, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się aromatyczną emulsją.
Przepis: Makaron orzo z kurczakiem z patelni
To szybki i pożywny obiad nie tylko dla zapracowanych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 498 w każdej porcji
Składniki
- 350 g makaronu
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 200 ml śmietany 18%
- 50 g startego sera (np. Parmezan lub Grana Padano)
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj.
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj go al dente (minutę krócej, niż podano na opakowaniu).
- Smażenie kurczakaNa patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka, dopraw go solą, pieprzem i papryką. Smaż, aż się zarumieni (ok. 5-7 minut).
- Przygotowanie sosuDo usmażonego kurczaka dodaj posiekaną cebulę i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 30 sekund, uważając, by czosnek się nie przypalił. Wlej śmietanę i zagotuj. Zmniejsz ogień.
- Łączenie daniaOdcedź makaron i przełóż go prosto na patelnię z sosem i kurczakiem. Dodaj starty ser (zostaw odrobinę do posypania) i połowę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj, podgrzewając całość przez 1 minutę, by sos zgęstniał i pokrył makaron.
Gotowy makaron z kurczakiem wyłóż na talerze i posyp resztą świeżej natki oraz, jeśli lubisz, dodatkową porcją startego sera.
Pomysły na modyfikacje przepis na ostatnią chwilę
Czasami w lodówce brakuje czegoś kluczowego, by skorzystać z danego przepis, a nie ma mowy o wyprawie do sklepu. Na szczęście, to danie jest bardzo elastyczne i łatwo wprowadzać w nim potrzebne modyfikacje.
Co użyć zamiast kurczaka? Śmiało wykorzystasz pokrojoną w kostkę szynkę, boczek lub resztki pieczonego mięsa. Szykując opcję wege, użyj pieczarek, soczewicy lub tofu. Zamiast śmietany użyj serka topionego (świetnie zagęści sos!) lub mleka z rozpuszczoną w nim odrobiną mąki.
Daniu możesz też nadać inny smaki. Zamiast natki pietruszki, wspaniale sprawdzi się koperek lub bazylia. Możesz też dodać do sosu garść suszonych pomidorów, oliwki lub mrożony szpinak – wystarczy, że dodasz je na patelnię razem ze śmietaną i chwilę pogotujesz.
Czytaj też:
To mięso kosztuje mniej niż 7 zł za kilogram. Nie sądziłem, że coś tak taniego może być wartościowe i pyszneCzytaj też:
Goście dzwonią, że zaraz będą? Sięgam po ciasto francuskie i robię przekąskę, o którą zawsze pytają
