Ten gulasz z kapusty to sycące danie, które bardzo przypomina smak tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym. Tyle że tu jest dużo mniej pracy: nie trzeba niczego zawijać, wystarczy przesmażyć krótko składniki, a potem zapiec. Dlatego polecamy: zrób zamiast gołąbków, a będziesz wracać do tego przepisu.
Jak zrobić gulasz z kapusty i mięsa mielonego?
Do przygotowania dania najlepiej wykorzystać mielone mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Cała praca to poszatkowanie kapusty, pokrojenie cebuli, a potem przesmażenie wszystkiego: najpierw warzyw, a następnie, na tej samej patelni, także mięsa. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu i do piekarnika!
Rada: Danie można zrobić również w dużym rondlu lub dużej patelni. Wówczas jednak warto pilnować, aby się przypaliło i mieszać od czasu do czasu. W tej wersji duś całość pod przykryciem ok. 30 minut.
Przepis: Gulasz z kapusty i mięsa mielonego
Pomysł na sycące danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 567 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała biała kapusta
- 1 cebula
- 200 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyKapustkę drobno poszatkuj, cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj kapustę. Wymieszaj i smaż 5-10 minut, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij kapustę z patelni.
- Szykowanie mięsaNa patelnię wrzuć mięso, smaż chwilę i oprócz je mąką. Wymieszaj, dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i bulion. Dobrze wymieszaj.
- Robienie gulaszuW naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie warstwy kapusty i mięsa. Na koniec zalej całym płynem, który został po szykowaniu mięsa. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe danie posyp pietruszką.
Jak podawać gulasz z kapusty i mięsa mielonego?
To sycące danie można serwować na wiele sposobów. Skoro to gulasz z kapusty zrobiony zamiast gołąbków, to świetnie sprawdzą się te dodatki, które zwykle dajemy także do gołąbków, a więc ziemniaki, ryż czy kasze. Gulasz z kapusty doskonale smakuje z chrupiącą bułką czy kromką dobrego pieczywa.
Danie można urozmaicać dodatkami. Natka pietruszki, która jest w naszym przepisie to tylko jedna z opcji. Gotowe danie można również posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Warto też pamiętać, że podobnie jak inne dania z kapusty (z bigosem na czele) to danie świetnie smakuje odgrzewane: kolejnego dnia wręcz zyskuje na smaku. Danie można odgrzewać na patelni, a można też zrobić z niego sycącą zapiekankę: ułóż w naczyniu warstwy gulaszu i ryżu, a następnie zapiecz wszystko razem. Wierzch zapiekanki można posypać tartym, żółtym serem.
Czytaj też:
Ten węgierski gulasz to mistrzostwo. Mało kto zna to danieCzytaj też:
Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotlety
