Zamiast tracić czas na gołąbki, zrób sycący gulasz z kapusty. 15 minut pracy i do piekarnika

Zamiast tracić czas na gołąbki, zrób sycący gulasz z kapusty. 15 minut pracy i do piekarnika

Dodano: 
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
To danie posmakuje nie tylko fanom gołąbków, ale wszystkim, którzy lubią sycące dania z kapusty i mięsa. Przepis jest prosty.

Ten gulasz z kapusty to sycące danie, które bardzo przypomina smak tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym. Tyle że tu jest dużo mniej pracy: nie trzeba niczego zawijać, wystarczy przesmażyć krótko składniki, a potem zapiec. Dlatego polecamy: zrób zamiast gołąbków, a będziesz wracać do tego przepisu.

Jak zrobić gulasz z kapusty i mięsa mielonego?

Do przygotowania dania najlepiej wykorzystać mielone mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Cała praca to poszatkowanie kapusty, pokrojenie cebuli, a potem przesmażenie wszystkiego: najpierw warzyw, a następnie, na tej samej patelni, także mięsa. Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu i do piekarnika!

Rada: Danie można zrobić również w dużym rondlu lub dużej patelni. Wówczas jednak warto pilnować, aby się przypaliło i mieszać od czasu do czasu. W tej wersji duś całość pod przykryciem ok. 30 minut.

Przepis: Gulasz z kapusty i mięsa mielonego

Pomysł na sycące danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
567 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 cebula
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kapustyKapustkę drobno poszatkuj, cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj kapustę. Wymieszaj i smaż 5-10 minut, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij kapustę z patelni.
  2. Szykowanie mięsaNa patelnię wrzuć mięso, smaż chwilę i oprócz je mąką. Wymieszaj, dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i bulion. Dobrze wymieszaj.
  3. Robienie gulaszuW naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie warstwy kapusty i mięsa. Na koniec zalej całym płynem, który został po szykowaniu mięsa. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe danie posyp pietruszką.

Jak podawać gulasz z kapusty i mięsa mielonego?

To sycące danie można serwować na wiele sposobów. Skoro to gulasz z kapusty zrobiony zamiast gołąbków, to świetnie sprawdzą się te dodatki, które zwykle dajemy także do gołąbków, a więc ziemniaki, ryż czy kasze. Gulasz z kapusty doskonale smakuje z chrupiącą bułką czy kromką dobrego pieczywa.

Danie można urozmaicać dodatkami. Natka pietruszki, która jest w naszym przepisie to tylko jedna z opcji. Gotowe danie można również posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Warto też pamiętać, że podobnie jak inne dania z kapusty (z bigosem na czele) to danie świetnie smakuje odgrzewane: kolejnego dnia wręcz zyskuje na smaku. Danie można odgrzewać na patelni, a można też zrobić z niego sycącą zapiekankę: ułóż w naczyniu warstwy gulaszu i ryżu, a następnie zapiecz wszystko razem. Wierzch zapiekanki można posypać tartym, żółtym serem.

Czytaj też:
Ten węgierski gulasz to mistrzostwo. Mało kto zna to danie
Czytaj też:
Babcia dodawała do mielonych zapomnianą dziś przyprawę. Najlepszy przepis na kotlety