Siekam 2 warzywa i dodaję startą marchewkę. Ta tania surówka pasuje niemal do każdego obiadu

Siekam 2 warzywa i dodaję startą marchewkę. Ta tania surówka pasuje niemal do każdego obiadu

Dodano: 
Surówka z kapusty i marchewki
Surówka z kapusty i marchewki Źródło: Wikimedia Commons
Surówka to ważny dodatek do obiadu. Jest bardzo zdrowa, dlatego nie powinniśmy z niej rezygnować. Dziś zdradzę wam przepis na tanią i lekką surówkę, która pasuje do większości dań obiadowych.

Surówka to najzdrowsza część obiadu. Nie dostarcza wielu kalorii, za to kryje w sobie mnóstwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Najwartościowsza jest, gdy zrobimy ją tuż przed podaniem. Najlepiej przyrządzić ją z sezonowych warzyw, które są pełne smaku. Dziś proponuję tanią i zdrową surówkę z kapusty i marchewki.

Które letnie warzywa najlepiej nadają się na surówkę?

Latem do dyspozycji mamy wiele świeżych i aromatycznych warzyw. Wiele z nich nadaje się na surówki. Są to w zasadzie wszystkie warzywa, które można jeść na surowo. Należą do nich np.: kapusta, marchewka, cebula, sałata, ogórek, pomidor, cukinia, kalarepa, seler, papryka, szpinak. Warzywa te wystarczy rozdrobnić, doprawić i wymieszać z sosem. To naprawdę szybka porcja smaku i zdrowia.

Jak zrobić lekką surówkę z kapusty i marchewki?

Najsłynniejszą surówką z kapusty i marchewki jest Colesław. Bardzo ją lubię, jednak do niektórych dań jest po prostu zbyt ciężka. To przez dodatek sosu majonezowego, który jest gęsty i kaloryczny. O wiele bardziej smakuje mi wersja surówki z lekkim sosem z oliwy i soku z cytryny i z dodatkiem szczypiorku zamiast cebuli.

Przepis: Lekka surówka z kapusty i marchewki

Surówka z kapusty, marchewki i szczypiorku z lekkim sosem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej, młodej kapusty
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Warzywa umieść w salaterce, wymieszaj.
  2. Wykańczanie surówkiWarzywa oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Sok z cytryny połącz z oliwą z oliwek. Sosem polej surówkę, wymieszaj.

Inne wersje surówki z kapusty i marchewki

Smak surówki z kapusty i marchewki bardzo łatwo jest odmienić, dorzucając do niej inne dodatki. I tak szczypiorek można zastąpić natką pietruszki, koperkiem lub świeżą kolendrą. Do warzyw można też dodać posiekaną paprykę czerwoną lub chili. Smak sosu łatwo prosto zaś zmodyfikować przyprawami. Gdy dorzucicie do niego trochę nasion gorczycy, kolendry i kminu rzymskiego, surówka nabierze orientalnego smaku.

Czytaj też:
Kroję te warzywa i łączę z lekkim sosem. Ten prosty przepis to sezonowy rarytas w moim domu
Czytaj też:
Ekspresowa surówka z marchewki i cukinii. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje