Nie robię już zwykłych syrników. Te zdrowe placki nadziewane twarogiem to rarytas ze starej książki

Nie robię już zwykłych syrników. Te zdrowe placki nadziewane twarogiem to rarytas ze starej książki

Dodano: 
Racuchy gryczane z serem
Racuchy gryczane z serem Źródło: Shutterstock / Timolina
W starej książce kucharskiej babci znalazłam przepis, który od razu skradł mi serce. Placki z mąką gryczaną są zdrowsze i mają więcej smaku, a z twarogiem w nadzieniu zamiast w masie są pyszniejsze od syrników.

Rumiane racuszki to pyszna i wygodna przekąska, którą podaję zwykle z gęstym ziołowym jogurtem albo serkiem z warzywami. Przygotowane w dawny sposób z mąką gryczaną stanowią miłą odmianę od pszennych naleśników i placków z serem.

Jak zrobić racuchy gryczane nadziewane serem?

Ciasto przyrządzam z przewagą mąki z gryki, która zawiera dwa razy więcej błonnika od tej pszennej. Ma nieco ciemniejszy kolor i zbożowe nuty, które przyjemnie kontrastują z twarogiem.

Nadzienie najchętniej szykuję z sera półtłustego, dodając tylko żółtko i sól. Regularnie odbiegam jednak od podstawowej receptury, dokładając także pieprz, posiekany drobny szczypiorek albo czosnek w postaci świeżej bądź suszonej. Kompozycję często podkręcam suszonymi ziołami, na przykład bazylią lub miętą.

Przepis: Racuchy gryczane nadziewane serem

Apetyczne placuszki wypełnione twarogiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
199 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 250-300 ml wrzątku
  • 125 g mąki pszennej
  • sól
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Na nadzienie:

  • 300 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPrzesiej mąki. Zalej tę gryczaną większą częścią wrzątku, mieszając. Dodaj sól i mąkę pszenną, po czym wyrób gęste ciasto, dolewając w razie potrzeby więcej wody.
  2. Mieszanie nadzieniaPrzeciśnij ser przez praskę do ziemniaków, utrzyj z żółtkiem i osól.
  3. Formowanie plackówUformuj z ciasta wałek o średnicy około 5 centymetrów i pokrój go na równe kawałki o długości 4 cm. Formuj z nich kule, nakładaj do środka porcję sera, zamykaj go w cieście i całość rozpłaszczaj. Placki możesz też lekko rozwałkować.
  4. Smażenie racuchówRozgrzej olej na patelni i smaż racuchy po 3-4 minut na stronę, aż będą rumiane.

Dlaczego warto sięgać po mąkę gryczaną?

To produkt bogaty w składniki niezbędne dla zdrowia, takie jak białko (10-13 gramów w stu gramach) i wspierający trawienie błonnik (około 10 gramów). Obfituje też w miedź, mangan i magnez. Zapewnia ponadto cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Dostarcza ponadto do organizmu rutynę i kwercetynę. To antyoksydanty o właściwościach przeciwzapalnych i wzmacniających naczynia krwionośne.

Zaletą tej mąki jest brak glutenu, dzięki czemu mogą sięgać po nią osoby z nietolerancją białka pszennego.

Kolejnym plusem jest niski indeks glikemiczny, który wynosi 40. Tymczasem wskaźnik dla białej mąki pszennej jest bardzo wysoki (IG 90). To oznacza, że ta gryczana jest znacznie lepszym wyborem dla osób z cukrzycą i innymi chorobami metabolicznymi, jak również stosujących zdrowotno-odchudzającą dietę niskoglikemiczną.

Biała wersja powstaje z naturalnej gryki, poczas gdy ciemną wytwarza się z ziaren palonych. Ma ona bardziej intensywny, gorzki smak i stanowi mniej zdrową odmianę.

Czytaj też:
Śniadaniowe placuszki robię z 3 składników. Za to cudo z patelni oddam najlepszą kanapkę
Czytaj też:
Dzięki serkowi wiejskiemu te racuchy są bardzo pożywne. Puszystości dodaję im w ciekawy sposób