Zamiast tłuc kotlety, kładę plastry schabu na patelnię. 3 dodatki i mięso smakuje jak marzenie

Zamiast tłuc kotlety, kładę plastry schabu na patelnię. 3 dodatki i mięso smakuje jak marzenie

Dodano: 
Schab duszony z owocami
Schab duszony z owocami Źródło: Shutterstock / Ostranitsa Stanislav
Ze schabu możecie przyrządzić coś o wiele ciekawszego, niż panierowane kotlety. Ja duszę to mięso na patelni z trzema dodatkami, które totalnie odmieniają jego smak. Schab wychodzi mięciutki i soczysty

Jeśli znudziły wam się kotlety schabowe, przeróbcie schab na zupełnie inne danie. Też możecie się tu posłużyć patelnią, jednak potrawa nie będzie ociekała tłuszczem, a raczej pysznym sosem. To dlatego, że mięso zostanie podduszone z aromatycznymi, słodkawymi dodatkami. A całość przyrządza się bardzo prosto i co ważne, bez użycia tłuczka do mięsa.

Jak dusić mięso, by było soczyste?

Duszone mięso różni się od smażonego większą soczystością i miękkością. Oczywiście przed duszeniem mięso warto zrumienić ze wszystkich stron, by zachowało więcej soków. Przy okazji zyska też atrakcyjniejszy wygląd i ciekawy aromat. Obsmażone mięso należy podlać odrobiną płynu. Może to być woda, bulion, a nawet sok. Ważne, by płyn był gorący. Dzięki temu po jego dodaniu mięso nie przeżyje szoku termicznego i nie zrobi się twarde. Co więcej, do sosu warto dodać składniki, które przyspieszą jego mięknięcie. Może to być szczypta cukru, trochę miodu, octu lub alkoholu. Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż będzie odpowiednio miękkie.

Jak przygotować schab duszony z owocami i miodem?

Schab duszony z owocami i miodem to moje odkrycie. Połączenie schabu z jabłkiem, pomarańczą i złocistym miodem jest niezwykle trafione i bardzo smaczne. A całą potrawę robi się bardzo prosto. Mięso wystarczy bowiem obsmażyć na patelni, podlać odrobiną wody, dodać owoce i miód i dusić, aż zrobi się miękkie.

Przepis: Schab duszony z owocami i miodem

Schab duszony na patelni z jabłkiem, pomarańczą i miodem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówJabłko umyj, nie obieraj, przekrój na cząstki, usuń gniazdo nasienne. Pokrój w grubsze półplasterki. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem, z jej skórki zdejmij łyżeczkę wiórków. Owoc obierz, pokrój w plastry.
  2. Obsmażanie mięsaPlastry schabu oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, połóż plastry mięsa i obsmaż je z każdej strony.
  3. Duszenie mięsaDo mięsa dodaj pokrojone owoce i chwilę podsmaż je z każdej strony. Całość polej miodem, podlej odrobiną gorącej wody. Oprósz solą, pieprzem i imbirem, przykryj, duś na małym ogniu 15-20 minut.

Wskazówka: Do mięsa duszonego z owocami można też dodać 1-2 posiekane ząbki czosnku.

Z czym podać schab duszony z owocami i miodem?

Schab duszony z owocami i miodem najlepiej smakuje podany z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie np. surówka z marchewki i pora lub surówka z kapusty pekińskiej. Są dosyć łagodne w smaku i idealne pasują do owocowego sosu.

Czytaj też:
Plastry schabu nadziewam prostym farszem i piekę. Te roladki są hitem w moim domu
Czytaj też:
Soczyste kotlety schabowe robię bez panierki. Mają mniej kalorii, a smakują obłędnie