Soczyste kotlety schabowe robię bez panierki. Mają mniej kalorii, a smakują obłędnie

Soczyste kotlety schabowe robię bez panierki. Mają mniej kalorii, a smakują obłędnie

Dodano: 
Kotlety schabowe bez panierki
Kotlety schabowe bez panierki Źródło: Shutterstock / Ryco Montefont
Kotlety schabowe bez panierki są dużo lżejsze, a wciąż smakują znakomicie. Wcale nie brak im soczystości, a wykonanie jest banalne. Musisz spróbować.

Wyjątkowo soczyste kotlety schabowe przygotujesz, rezygnując z panierki. Pierwszy raz zdecydowałam się na takie danie już dość dawno. Skusiła mnie prostota i szybkość wykonania. Od tamtego momentu wracam do przepisu bardzo często. Nie mam jednocześnie ochoty na ponowne próbowanie klasycznej wersji, bo widzę wyraźnie, że oszczędzając sobie pracy, dużo zyskuję.

Jak zrobić kotlety schabowe bez panierki?

Lubię kotlety schabowe bez panierki, bo są bardziej soczyste niż klasyczne. Dlaczego? Powody są dwa – smażysz mięso w niższej temperaturze i robisz to krócej. Panierka blokuje dostępu temperatury do schabu i wymaga używania naprawdę gorącego tłuszczu. Klasyczne kotlety schabowe łatwiej zatem przesuszyć, a chrupiący panier może jedynie potęgować wrażenie suchości.

Oczywiście są sposoby, by temu zapobiec. Ja jednak wolę oszczędzić czas i po prostu tnę oczyszczone mięso na niezbyt grube kotlety i smażę je z dodatkiem ulubionych przypraw. Jest więcej niż znakomicie, a rodzina zachwycona.

Przepis: Kotlety schabowe bez panierki

Soczyste kotlety schabowe, którymi olśnisz całą rodzinę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
272 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaSchab pokrój na kotlety o grubości około 1 cm. Posmaruj je 1 łyżką oliwy z oliwek i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz rozmarynem.
  2. Smażenie kotletów schabowych bez panierkiRozgrzej patelnię z 1 łyżka oliwy z oliwek. Mięso smaż na niezbyt mocnym ogniu, po kilka minut na stronę (2-4 minuty).

Jak podawać soczyste kotlety schabowe?

Obowiązkowym dodatkiem do kotletów schabowych bez panierki jest dla mnie purée ziemniaczane. Wybieram wersję z oliwą z oliwek, która jest lżejsza a wciąż niesamowicie kremowa i satysfakcjonująca. Oprócz takiego dodatku na talerzu zazwyczaj pojawia się jeszcze soczysta surówka z sezonowych składników.

Soczyste kotlety schabowe bez panierki często też podaję na tzw. drugi dzień po uprzednim podgrzaniu w piekarniku z odrobiną wody. Koniecznie przykryj danie, by para cyrkulowała i szybko je dogrzewała. Inaczej mimo wszystko lekko podeschną.

Inne warianty kotletów schabowych bez panierki

Jeśli chcesz, by soczyste kotlety schabowe były jeszcze lżejsze, postaw na pieczenie. Możesz wtedy zmniejszyć ilość użytego tłuszczu,, a mięso będzie bardzo delikatne. Przyrządzaj je tylko pod przykryciem i z ulubionymi dodatkami, a smak cię zachwyci.

Taką wersję dania możesz wzbogacić o pierzynkę z sera lub sos np. pomidorowy czy pieczeniowy. Pamiętaj tylko, że choć przyjemnie urozmaicisz sobie posiłek, kotlety schabowe bez panierki dostarczą dodatkowych kalorii.

Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowne
Czytaj też:
Znajomy kucharz zdradził mi, jak zrobić schabowego na cały talerz. Ten trik stosują w restauracjach

Źródło: Smaki.pl