Wyjątkowo soczyste kotlety schabowe przygotujesz, rezygnując z panierki. Pierwszy raz zdecydowałam się na takie danie już dość dawno. Skusiła mnie prostota i szybkość wykonania. Od tamtego momentu wracam do przepisu bardzo często. Nie mam jednocześnie ochoty na ponowne próbowanie klasycznej wersji, bo widzę wyraźnie, że oszczędzając sobie pracy, dużo zyskuję.
Jak zrobić kotlety schabowe bez panierki?
Lubię kotlety schabowe bez panierki, bo są bardziej soczyste niż klasyczne. Dlaczego? Powody są dwa – smażysz mięso w niższej temperaturze i robisz to krócej. Panierka blokuje dostępu temperatury do schabu i wymaga używania naprawdę gorącego tłuszczu. Klasyczne kotlety schabowe łatwiej zatem przesuszyć, a chrupiący panier może jedynie potęgować wrażenie suchości.
Oczywiście są sposoby, by temu zapobiec. Ja jednak wolę oszczędzić czas i po prostu tnę oczyszczone mięso na niezbyt grube kotlety i smażę je z dodatkiem ulubionych przypraw. Jest więcej niż znakomicie, a rodzina zachwycona.
Przepis: Kotlety schabowe bez panierki
Soczyste kotlety schabowe, którymi olśnisz całą rodzinę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 272 w każdej porcji
Składniki
- 400 g schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaSchab pokrój na kotlety o grubości około 1 cm. Posmaruj je 1 łyżką oliwy z oliwek i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz rozmarynem.
- Smażenie kotletów schabowych bez panierkiRozgrzej patelnię z 1 łyżka oliwy z oliwek. Mięso smaż na niezbyt mocnym ogniu, po kilka minut na stronę (2-4 minuty).
Jak podawać soczyste kotlety schabowe?
Obowiązkowym dodatkiem do kotletów schabowych bez panierki jest dla mnie purée ziemniaczane. Wybieram wersję z oliwą z oliwek, która jest lżejsza a wciąż niesamowicie kremowa i satysfakcjonująca. Oprócz takiego dodatku na talerzu zazwyczaj pojawia się jeszcze soczysta surówka z sezonowych składników.
Soczyste kotlety schabowe bez panierki często też podaję na tzw. drugi dzień po uprzednim podgrzaniu w piekarniku z odrobiną wody. Koniecznie przykryj danie, by para cyrkulowała i szybko je dogrzewała. Inaczej mimo wszystko lekko podeschną.
Inne warianty kotletów schabowych bez panierki
Jeśli chcesz, by soczyste kotlety schabowe były jeszcze lżejsze, postaw na pieczenie. Możesz wtedy zmniejszyć ilość użytego tłuszczu,, a mięso będzie bardzo delikatne. Przyrządzaj je tylko pod przykryciem i z ulubionymi dodatkami, a smak cię zachwyci.
Taką wersję dania możesz wzbogacić o pierzynkę z sera lub sos np. pomidorowy czy pieczeniowy. Pamiętaj tylko, że choć przyjemnie urozmaicisz sobie posiłek, kotlety schabowe bez panierki dostarczą dodatkowych kalorii.
Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowneCzytaj też:
Znajomy kucharz zdradził mi, jak zrobić schabowego na cały talerz. Ten trik stosują w restauracjach