Plastry schabu nadziewam prostym farszem i piekę. Te roladki są hitem w moim domu

Plastry schabu nadziewam prostym farszem i piekę. Te roladki są hitem w moim domu

Dodano: 
Roladki ze schabu z pieczarkami
Roladki ze schabu z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Roladki schabowe są w moim domu bardziej lubiane, niż kotlety. Nadziewam je aromatycznym farszem, obsmażam i wstawiam do piekarnika. W sumie robi się je na tyle szybko, że serwuję je nawet w tygodniu.

Roladki schabowe dość często goszczą na moim stole. Robię je nie tylko od święta czy na specjalne okazje. Czasem przyrządzam je też w tygodniu. Ich przygotowanie rozkładam sobie tylko na etapy. I tak np. wieczorem przygotowuję farsz i rozbijam plastry mięsa, a następnego dnia formuję roladki, obsmażam je i piekę. Czasem też robię roladki i obsmażam, a pieczenie zostawiam na następny dzień.

Co zrobić, by roladki ze schabu były soczyste?

Schab to dość chude mięso, które potrafi po upieczeniu być suche. By tego uniknąć, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

  • Po pierwsze do środka warto włożyć soczysty farsz, który zawiera nieco tłuszczu. Składnik ten doskonale nawilży mięso od środka. Dlatego smażę pieczarki na maśle, a po rozprowadzeniu ich na mięsie, całość posypuję startym, żółtym serem.
  • Ważne jest też obsmażenie mięsa, przed wstawieniem do piekarnika. Proces ten spowoduje, że na powierzchni mięsa powstanie skórka, która będzie utrudniała uciekanie soków ze schabu.
  • Roladek schabowych nie należy też zbyt długo piec. Wystarczy im 30-40 minut pieczenia w 180 stopniach Celsjusza.

Jak zrobić roladki ze schabu?

Schab na roladki kroję w cienkie plastry, a potem dodatkowo rozbijam je kuchennym tłuczkiem. Dzięki temu plastry mięsa są cienkie i elastyczne. Bez problemu dają się rolować po posmarowaniu farszem. By jednak nie rozwijały się w czasie smażenia i pieczenia, spinam je wykałaczkami. Można też obwiązać je bawełnianą, białą nicią.

Przepis: Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki ze schabu nadziewane pieczarkowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g schabu wieprzowego
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 g pieczarek
  • 80 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSchab opłucz, osusz. Pokrój go w 8 dość cienkich plastrów. Każdy rozbij tłuczkiem do mięsa, natrzyj solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i przesmaż je. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje płyn. Farsz wystudź.
  3. Formowanie roladekKażdy plaster mięsa posmaruj 1-2 łyżkami pieczarkowego farszu. Posyp go startym serem. Plastry mięsa dość ścisło zwiń, zepnij wykałaczką.
  4. Smażenie i pieczenie roladekNa patelni rozgrzej olej i zrumień na nim roladki. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, podlej bulionem, przykryj. Piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Jak podawać roladki schabowe?

Pieczone roladki schabowe najlepiej smakują podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Będą też dobrze pasować do ryżu lub kaszy. Warto polać je sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Nie zapomnij też o surówce. Dobrze sprawdzą się np.: ćwikła, sałatka Colesław lub surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Zamiast tradycyjnych schabowych robię łatwiejsze kotlety. Bez tłuczka i panierki
Czytaj też:
W moim domu na topie są teraz kotlety słoneczne. Robię je w mig, a rozpływają się w ustach

Źródło: smaki.pl