Pięknie prezentująca się na stole pieczeń nie zawsze wymaga długiego marynowania oraz dodawania wielu przypraw. Bawarska pieczeń wieprzowa (Krustebraten) to danie, które robi się niemal samo i zawsze wychodzi idealne – soczyste, kruche i co najważniejsze bardzo smaczne. Nazwa „pieczeń bawarska” stosowana jest w przypadku dwóch tradycyjnych potraw kuchni niemieckiej, czyli szynki wieprzowej ze skórą Krustebraten, która jest pieczona z dodatkiem cebuli i warzyw korzeniowych oraz pieczeni z mięsa mielonego (Leberkäse, Fleischkäse), która nieco przypomina polski klops.
Jakie mięso wybrać na bawarską pieczeń Krustebraten?
Smak i konsystencja mięsa zależą od jego jakości. Na bawarską pieczeń wieprzową najlepiej wybrać zwarty kawałek wieprzowiny ze skórą. W większości sklepów mięsnych bez problemu dostępna jest szynka ze skórą, która zapobiega wysychaniu mięsa podczas pieczenia i sprawia, że jest ono wyjątkowo soczyste. Co więcej, znajdujący się pod skórą tłuszcz jest nośnikiem smaku, dzięki któremu przyprawy są mocno wyczuwalne w całym kawałku pieczeni.
Wskazówka: jeżeli nie przepadasz za szynką ze skórą lub nie spożywasz wieprzowiny to możesz zgodnie z poniższym przepisem przygotować udziec wołowy lub indyka. Używając innego mięsa, musisz dopasować czas pieczenia do jego rodzaju. W przypadku wołowiny czas pieczenia 1 kg mięsa to około 90 minut; czas pieczenia 1 kg indyka to około 70 minut.
Jak zrobić bawarską pieczeń wieprzową?
Przygotowanie bawarskiej pieczeni wieprzowej jest bardzo proste. Nie musisz wcześniej marynować mięsa oraz przygotowywać wielu dodatków. Zapewne wszystko, co niezbędne do zrobienia aromatycznej pieczeni po bawarsku masz w swojej kuchni, bo danie to zawiera jedynie podstawowe składniki.
Najważniejszym składnikiem bawarskiej pieczeni wieprzowej jest mięso. Robię Krustebraten z dużego kawałka szynki wieprzowej o wadze minimum 2 kg. Początkowo może wydawać się, że pieczeń będzie bardzo duża, ale w czasie pieczenia mięso się skurczy. Mięsa wystarczy na 8 dużych porcji pieczeni na obiad i jeszcze trochę zostanie do kanapek.
Zgodnie z tradycyjnym przepisem do brytfanki dodaję warzywa, które dzięki duszeniu w wytapiającym się z mięsa tłuszczu zyskują wyjątkowy smak. Marchew, pietruszkę i seler możesz podać razem z pieczenią jako jarzynkę lub wykorzystać jako dodatek do sosu pieczeniowego.
Wiele przepisów na pieczeń uwzględnia obsmażenie mięsa na patelni, zanim trafi ono do brytfanki. W przypadku bawarskiej pieczeni wieprzowej nie jest to zalecane. Do brytfanki wkładamy surowe, natarte przyprawami mięso i surowe warzywa.
Polecam wykorzystać znajdujący się w brytfance płyn do zrobienia ciemnego sosu, który doskonale pasuje do pieczeni. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz ciemny sos pieczeniowy.
Przepis: Bawarska pieczeń wieprzowa
Kultowe mięsne danie z Niemiec.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 839 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej ze skórą
- 300 ml ciemnego piwa
- 250 ml wody lub bulionu warzywnego
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 i 1/2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaSzynkę wieprzową oczyść z nadmiaru tłuszczu i błon. Umyj mięso i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Natnij skórę na krzyż, uważając, żeby jej nie przekroić i nie uszkodzić mięsa.
- PrzyprawianieCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połowę czosnku wymieszaj z 1 łyżeczką kminku, pieprzem ziołowym oraz solą i pieprzem – dodaję 1 płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu kolorowego, który możesz zastąpić czarnym pieprzem. Powstałą mieszaniną przypraw dokładnie natrzyj mięso z każdej strony. Pozostały czosnek wymieszaj z resztą kminku oraz masłem i odstaw – użyjesz go pod koniec pieczenia mięsa. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na duże kawałki np. na ćwiartki.
- PieczeniePrzygotuj naczynie do zapiekania. Idealnym wyborem jest tradycyjna stalowa lub żeliwna brytfanka. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Do brytfanny dodaj smalec/olej do smażenia i podgrzej na gazie lub w piekarniku. Na gorący tłuszcz przełóż cebulę oraz szynkę wieprzową (skórą do dołu). Piecz przez 30 minut w wysokiej temperaturze. W międzyczasie zagotuj wodę lub bulion. Po upływie czasu wstępnego pieczenia dodaj do brytfanki podgrzaną wodę lub bulion, zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz kolejne 30 minut.
- Szykowanie warzywMarchew, pietruszkę i seler obierz oraz umyj i osusz. Pokrój warzywa na niezbyt małe i podobne wielkością kawałki, żeby się nie rozgotowały w czasie pieczenia. Kroję marchew i pietruszkę na pół wzdłuż, a następnie na 2-3 kawałki, w zależności od wielkości, a seler kroję na ćwiartki.
- Dodawanie warzywPo upływie czasu pieczenia w 200 stopniach Celsjusza zmniejsz temperaturę do 180 stopni, przewróć pieczeń na drugą stronę i dodaj do brytfanki warzywa korzeniowe, rozkładając je wokół mięsa. Piecz około 30 minut.
- Dodanie masła i piwaOstrożnie wyjmij pieczeń z piekarnika i natrzyj skórę wcześniej przygotowanym masłem z czosnkiem oraz kminkiem – możesz nałożyć masło za pomocą łyżki lub silikonowego pędzelka. Wlej do brytfanki ciemne piwo i piecz jeszcze 30 minut lub do miękkości mięsa. Porada: dodanie piwa możesz pominąć. Gdy mięso zmięknie, pozwól mu odpocząć przed krojeniem przez 15 minut. Możesz pozostawić pieczeń w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby nie ostygła.
Z czym podawać bawarską pieczeń wieprzową?
Bawarską pieczeń wieprzową możesz podawać z różnymi dodatkami. Tradycyjnie serwowana jest z niemieckimi knedlami z bułki oraz sałatką z białej kapusty, ale doskonale smakuje również m.in. z ziemniakami, kaszą i kluskami śląskimi oraz sałatką z czerwonej lub kiszonej kapusty.
Jak zrobić sos do bawarskiej pieczeni wieprzowej?
Sos do bawarskiej pieczeni wieprzowej możesz zrobić na dwa sposoby.
Sposób 1: zlej cały płyn z brytfanki do rondelka, odcedzając warzywa. Podgrzewaj płyn na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż nadmiar wody odparuje i sos zacznie gęstnieć. Jeżeli lubisz bardzo gęste sosy, to możesz dodać skrobię ziemniaczaną.
Sposób 2: odłóż połowę warzyw z brytfanki, a resztę zmiksuj z płynem na jednolitą masę. Możesz dodatkowo przetrzeć sos przez drobne sito, dzięki czemu będzie miał idealnie gładką konsystencję. Taki sos nie wymaga zagęszczania mąką.
Czytaj też:
Smażone ziemniaki niczym z alpejskiej wioski. Prościej się nie da, a smak jest wybornyCzytaj też:
Gdy podałam na stół ten kawałek mięsa, goście wzięli go za dziczyznę. Ta marynata czyni cuda