Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych, a dania z mięsa to jedna z jego specjalności. Tym razem wymyślił zapiekankę gołąbkową, a właściwie lasagne gołąbkową, bo danie ma formę słynnego, włoskiego przysmaku. „Zapnijcie pasy!” – stwierdził już na samym początku, a my się zgadzamy: to danie to prawdziwy game changer. Coś dla tych, którzy kochają smak gołąbków, ale tracą cierpliwość przy ich zawijaniu. I coś dla tych, którzy kochają tradycyjne smaki, ale jednocześnie lubią łamać schematy.
Jak zrobić zapiekankę gołąbkową z przepisu Kuronia?
Przepis jest prosty, bo potrzebujesz dokładnie takich samych składników, jak na tradycyjne gołąbki: to sparzona kapusta, farsz z mięsa i ryżu oraz pomidorowy sos. Tu od razu rada: jeśli masz swój ulubiony przepis na farsz do gołąbków (także bezmięsnych), śmiało możesz przygotować to danie ze swoim farszem.
Samo przygotowanie jest szybkie, jednak trochę cierpliwości potrzeba już przy samym pieczeniu. Zapiekanka powinna spędzić w piekarniku 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości foremki).
Przepis: Zapiekanka gołąbkowa à la lasagne
Przepis Jaśka Kuronia na pyszne danie gołąbkowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 711 w każdej porcji
Składniki
- sparzone liście z 2 kg główki kapusty
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka
- 600 g ugotowanego wystudzonego ryżu
- 1 duża pokrojona w kostkę i przesmażona cebula
- 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki otartego majeranku lub łyżka zielonej czubrycy
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
na sos pomidorowy:
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 700 ml soku pomidorowego
- sól, pieprz
dodatkowo:
- olej do nasmarowania naczynia do zapiekania
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuWymieszaj mięso z ryżem i przyprawami.
- Robienie sosu pomidorowegoPrzesmaż na maśle cebulę, czosnek i liście laurowe. Dodaj 500 ml soku pomidorowego, a resztę wymieszaj z mąką. Dodaj sok z mąką do reszty, dopraw i gotuj, aż odpowiednio zgęstnieje.
- Robienie zapiekankiNatłuść naczynie żaroodporne. Wyłóż liśćmi kapusty i kolejno kładź warstwy mięsa i kapusty. Wierzch zalej sosem i przykryj wystającymi liśćmi. Przykryj formę folią aluminiową i zapiekaj ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni.
W jaki sposób podawać zapiekankę gołąbkową?
Zapiekankę gołąbkową można dzielić na porcje w naczyniu, a można ją obrócić, wyjąć i kroić w grube, efektowne plastry (w tej formie można ją także łatwo odsmażyć na patelni). Jak to zrobić na rolce z przepisem dokładnie pokazał Jasiek Kuroń.
Znany kucharz zaserwował swoją zapiekankę jak tradycyjne gołąbki. Polał plastry mięsa z kapustą sosem pomidorowym i oprószył świeżym, drobno posiekanym koperkiem.
Czytaj też:
Z cukinii i jednego dodatku robię genialne placuszki. Każdy prosi o przepisCzytaj też:
Zrób placki i usmaż z mięsnym farszem! Przepis przywiozłem z egzotycznych wakacji