Gdy podałam na stół ten kawałek mięsa, goście wzięli go za dziczyznę. Ta marynata czyni cuda

Gdy podałam na stół ten kawałek mięsa, goście wzięli go za dziczyznę. Ta marynata czyni cuda

Dodano: 
Pieczona karkówka
Pieczona karkówka Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Gdy proszę gości na obiad, zwykle piekę kawałek mięsa. To smaczne i efektowne rozwiązanie, a mięso w zasadzie robi się samo. By zaskoczyć bliskich, często wymyślam nowe potrawy. Ta była strzałem w dziesiątkę.

Pieczyste to dobre rozwiązanie, jeśli chodzi o proszony obiad. Nie ma przy nim dużo pracy, a elegancko prezentuje się na stole. Na dodatek doskonale smakuje. Ostatnio zastanawiałam się, czym tym razem zaskoczyć gości i udało się. A zrobiłam to popularnym kawałkiem mięsa. Tak go przyrządziłam, że wszyscy myśleli, że podałam na stół dziczyznę. Cała jego tajemnica tkwi w marynacie z dodatkiem wina.

W jakim winie najlepiej marynować mięso?

Wino to dobry składnik marynaty do mięs. Jest kwaśne i pełne aromatu, świetnie więc kruszy mięso i dodaje mu smaku. Jako składnik marynaty do mięs najlepiej sprawdzi się wino wytrawne. Może być białe lub czerwone, w zależności od rodzaju mięsa. Karkówkę à la dziczyznę zawsze marynuję w czerwonym, wytrawnym winie. Dodaje ono mięsu ciekawych nut smakowych, a także odmienia jego kolor, dzięki czemu wygląda niczym dziczyzna. Generalnie zasada jest taka, że mięsa czerwone zestawia się z winem czerwonym, a białe z białym.

Jak zrobić karkówkę à la dziczyzna?

Przygotowanie karkówki à la dziczyzna jest bardzo proste. W zasadzie sprowadza się do zamarynowania mięsa. I właśnie ta specyficzna marynata doskonale odmienia smak mięsa i sprawia, że smakuje niczym dziczyzna. By mięso przeszło jej smakiem, powinno poleżeć w marynacie dobrych kilka godzin. Można je też zamarynować na noc.

Przepis: Karkówka a la dziczyzna

Karkówka w aromatycznej marynacie pieczona z warzywami w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaKarkówkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj ją zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz olejem.
  2. Marynowanie mięsaMarchewki obierz, pokrój na talarki. Cebule obierz, pokrój w krążki. Część warzyw umieść na dnie naczynia do marynowania. Powinno być jak najmniejsze, tak by tylko zmieściło się do niego mięso. Do warzyw dodaj też część przypraw i wlej wino. Do marynaty włóż mięso, obłóż je pozostałymi warzywami i przyprawami. Mięso wstaw do lodówki i marynuj 8-12 godzin. Jeśli wino nie pokrywa wierzchu mięsa, obróć je w połowie marynowania lub obracaj co 2-3 godziny.
  3. Pieczenie mięsaMięso wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem, by zdążyło się ogrzać do temperatury pokojowej. Umieść w brytfannie razem z całą marynatą, przykryj. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę i zrumienić wierzch mięsa.

Wskazówka: Wytworzony w czasie pieczenia sos można zmiksować z warzywami na gładką masę i podać do dania w sosjerce.

Z czym podać karkówkę à la dziczyzna?

Karkówka à la dziczyzna jest aromatyczna i zawiera pyszny sos. Doskonale więc będzie smakować z dodatkami skrobiowymi, które chłoną i lubią sos. Mogą więc to być ziemniaki gotowane, kopytka czy kluski śląskie. Potrawę tę można też podać z kaszą lub ryżem. Idealnym dopełnieniem tego dania są gotowane lub grillowane warzywa, a także rozmaite surówki. Świetnie będą do niego pasować również buraczki na ciepło czy marchewka z groszkiem.

Czytaj też:
Za moją karkówką szleje cała rodzina. Sekretem smaku jest ten pyszny sos
Czytaj też:
Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innego

Źródło: smaki.pl