O tej porze roku zamiast jabłek wybieram inne owoce. Racuchy wychodzą chrupiące i pełne smaku

O tej porze roku zamiast jabłek wybieram inne owoce. Racuchy wychodzą chrupiące i pełne smaku

Dodano: 
Racuchy
Racuchy Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Racuchy to świetny pomysł na wczesną kolację, podwieczorek lub słodką przekąskę. Najsmaczniejsze są te z owocami, ale niekoniecznie muszą to być jabłka. O tej porze roku warto sięgnąć po sezonowy specjał.

Chrupiące racuchy w moim domu pójdą o każdej porze dnia. Jednak zwykle smażę je na wczesną kolację. Każdy zjada je z przyjemnością, zwłaszcza gdy dodam do nich owoce. Najczęściej są to jabłka, ale nie w sierpniu. Teraz w mojej kuchni króluje inny, sezonowy specjał, który świetnie sprawdza się też w racuchach.

Jakie owoce pasują do racuchów?

Jeśli chcecie dodać owoce do ciasta na racuchy, zdecydujcie się na te zwarte i mięsiste. Tylko takie nie puszczą w czasie smażenia zbyt dużo soku. Dzięki temu placuszki wyjdą chrupiące i smaczne. Doskonale sprawdzają się tu jabłka, zwłaszcza te kwaśne lub o słodko-winnym smaku. Jednak można też dorzucić kawałki gruszek, brzoskwiń, nektarynek czy śliwek. Z tych ostatnich bezkonkurencyjne są węgierki, które nie są zbyt soczyste, za to mają wyraźny smak.

Jak zrobić chrupiące racuchy pełne smaku?

Co zrobić, by racuchy wyszły chrupiące i pełne smaku? Przede wszystkim trzeba przygotować odpowiednie ciasto. Ja zazwyczaj robię je z mąki, jajek, maślanki i proszku do pieczenia. Musi być dość gęste, bo dzięki temu placuszki w czasie smażenia pięknie wyrosną. Dodatkiem smakowym są owoce, w tym przypadku kawałki śliwek węgierek. Na chrupkość potrawy wpłynie też odpowiednie smażenie. Najlepiej na sporej ilości dosyć dobrze rozgrzanego oleju.

Przepis: Racuchy ze śliwkami

Puszyste racuchy z dodatkiem śliwek węgierek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • ok. 200 g śliwek węgierek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Wlej tyle maślanki, by po wymieszaniu otrzymać dość gęste ciasto. Dodaj do niego kawałki śliwek.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż racuchy po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu, oprósz cukrem pudrem.

Jak podać racuchy z owocami?

Racuchy, które mają dodatek owoców, przed podaniem zwykle oprószam tylko cukrem pudrem. Czasami mieszam go z cukrem wanilinowym, by potrawa była jeszcze smaczniejsza. Dobrym dodatkiem do takich placuszków będzie też jogurt naturalny, śmietana czy krem czekoladowy.

Jeśli zaś nie dodajecie owoców do ciasta na racuchy, potrawę możecie podać z dżemem, a jeszcze lepiej z podduszonymi owocami. Tu śliwki spisują się doskonale, podobnie zresztą jak jabłka.

Czytaj też:
Dwa kwadranse i pyszne placuszki mojej mamy są gotowe. Musisz wypróbować ten przepis
Czytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego