Niemcy i Austriacy lubią nazywać to danie ziemniakami alpejskimi, bo kojarzą się z prostym posiłkiem prosto z alpejskiej wioski, do którego przygotowania wykorzystuje się dobre, lokalne składniki. Takie ziemniaki przygotowuje się bardzo łatwo i można je podać na obiad.
Jak zrobić smażone ziemniaki alpejskie?
Ziemniaki należy wcześniej ugotować (ale nie rozgotować) razem ze skórką. To skórka nadaje całości rustykalnego wyglądu i jednocześnie sprawia, że danie smakuje zupełnie inaczej. Potem ziemniaki należy pokroić w dość grube plastry i usmażyć na złoto z boczkiem i cebulą. Choć nie jest to obowiązkowy dodatek, to warto (i my taki przepis podajemy) posypać gorące danie tartym żółtym serem. Oczywiście idealnie będzie, jeśli wykorzystasz dowolny żółty ser pochodzący z alpejskich regionów, ale nie jest to konieczne.
Przepis: Smażone ziemniaki alpejskie
Proste i sycące danie z ziemniaków, boczku i sera.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 899 w każdej porcji
Składniki
- 8-10 ziemniaków z cienką skórką
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule dymki
- 150 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki ugotuj ze skórką. Cebulę posiekaj, boczek pokrój w kostkę. Ostudzone ziemniaki pokrój w dość grube plastry.
- Smażenie ziemniakówNa patelnię wrzuć boczek i poczekaj, aż tłuszcz się zacznie wytapiać. Dodaj klarowane masło, wrzuć cebulę, ziemniaki i smaż wszystko na złoto. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp danie tartym serem.
Ziemniaki można dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki.
Ziemniaki alpejskie – inne warianty
Tak naprawdę nie ma jednego sztywnego przepisu na danie, o którym mówi się ziemniaki alpejskie. Przede wszystkim zmienny tu może być rodzaj mięsa. Zamiast boczku może to być np. dobra szynka z tłuszczem, wędzone żeberka, a jeśli chcesz przyrządzić smażone ziemniaki w wersji wegetariańskiej, wykorzystaj pokrojone w drobną kostkę wędzone tofu.
Eksperymentować można także z rodzajami sera. Ciekawy efekt smakowy da posypanie ziemniaków pokruszonym pleśniowym serem bawarskim (z niebieską pleśnią). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w jednym daniu połączyć różne regiony Europy i dodać do ziemniaków grecki ser feta, albo – i tę wersję szczególnie polecamy – polski oscypek. Wówczas śmiało można nazwać te ziemniaki nie alpejskimi, a tatrzańskimi ziemniakami smażonymi.
Czytaj też:
Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.Czytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę