Te wytrawne roladki zrobisz w 10 minut. Wystarczy gotowe ciasto i pyszne ziarenka

Te wytrawne roladki zrobisz w 10 minut. Wystarczy gotowe ciasto i pyszne ziarenka

Dodano: 
Ciasto francuskie z makiem
Ciasto francuskie z makiem Źródło: Shutterstock / HungryCat
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego to pomysł na przekąskę na każdą okazję. Te roladki robi się szybko i łatwo.

Ta prosta, chrupiąca przekąska z ciasta francuskiego to wytrawne roladki z makiem. Są lepsze niż paluszki z makiem i lepsze niż kupne krakersy. Kosztują niewiele pieniędzy i niewiele pracy, a efekt? Smaczne roladki, które znikają, nim zdążą dobrze ostygnąć.

Jak zrobić wytrawne roladki z makiem?

Roladki z makiem są zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Takie ciasto kupisz w każdym markecie. Najtańsze są ciasta na bazie tłuszczów roślinnych, jeśli zależy ci na lepszym smaku i tradycyjnym cieście, szukaj takiego na maśle (często jest nie w lodówkach, a w zamrażarkach).

Aby mak dobrze trzymał się ciasta, należy je posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Taką mieszanką warto też musnąć wierzch roladek: to sprawi, że zyskają złotą, błyszczącą skórkę. Roladki wystarczy doprawić odrobiną soli.

Rada: roladki to nie jest jedyny sposób na makową przekąskę. Jeśli zależy ci na czasie, posmaruj cały płat ciasta jajkiem, a następnie posyp makiem i dopraw solą. Tak przygotowane ciasto podziel na kwadraty, prostokąty lub romby i piecz na złoto. To również pyszna i jeszcze szybsza wersja tej przekąski.

Przepis: Wytrawne roladki z makiem

Przekąska z ciasta francuskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
103 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 4 łyżki maku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie roladekCiasto francuskie pokrój na paski. Posmaruj je rozmąconym z mlekiem jajkiem. Posyp obficie makiem, dopraw solą i zawijaj w ślimaki. Wierzch posmaruj resztą jajka
  2. Pieczenie roladekPiecz roladki ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Jak podawać wytrawne roladki z makiem?

Takie roladki są świetną przegryzką same w sobie: sprawdzą się zawsze, kiedy masz ochotę mieć coś chrupiącego pod ręką, np. na wieczorne oglądanie serialu czy spotkanie z przyjaciółmi. Można do nich serwować zimne sosy, np. czosnkowy na jogurcie czy koperkowy na majonezie. Roladki można też łatwo zapakować, co sprawia, że są idealną przekąską do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Roladki mogą być także dodatkiem do talerza z przekąskami: połóż na półmisku chrupiące roladki, kawałki różnych serów, winogrona i kawałki dobrych wędlin (np. kabanosy czy plasterki chorizo).

Czytaj też:
Wystarczą dwa tanie składniki, żeby zrobić tę słodką przekąskę. Ostrzegamy: ten deser uzależnia!
Czytaj też:
Z cukinii i jednego dodatku robię genialne placuszki. Każdy prosi o przepis