Te kotlety biją na głowę mięsne specjały! Znikają, zanim trafią na talerze

Te kotlety biją na głowę mięsne specjały! Znikają, zanim trafią na talerze

Dodano: 
Kotlety warzywno-serowe
Kotlety warzywno-serowe Źródło: Shutterstock / balaceanucristina
Przygotowanie kotletów warzywno-serowych to prosty sposób na pyszny i zdrowy obiad. Zapraszam po sprawdzony przepis na przepyszne kotlety z niespodzianką.

Szukasz przepisu na lekki obiad, kolację lub przekąskę na ciepło? Kotlety warzywno-serowe to strzał w dziesiątkę! Aromatyczne, wyraziste w smaku i obłędnie kremowe w środku, zachwycają od pierwszego kęsa, sprawiając, że nawet mięsożercy sięgają po kolejne dokładki.

Jak przygotować kotlety warzywno-serowe?

Przepis na kotlety warzywno-serowe jest bardzo elastyczny – do masy można dorzucić przeróżne warzywa oraz ulubiony ser. Ja robię kotlety warzywno-serowe z zielonych warzyw i delikatnej w smaku mozzarelli. Warzywa blanszuję i siekam (możesz również ugotować warzywa niemal do miękkości i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków – taka masa na placki będzie jednolita, bez wyczuwalnych kawałków warzyw). Rozdrobnione warzywa łączę z jajkami i mąką pełnoziarnistą.

Na tłuszcz wykładam cienką warstwę masy warzywnej, dodaję ser, przykrywam druga porcją warzyw i smażę na złoty kolor.

Przepis: Kotlety warzywno-serowe

Przepyszne kotleciki pełne zdrowych warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
371 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mały brokuł
  • 1 mała cukinia
  • 8 brukselek
  • 10 cm zielona część pora
  • mały pęczek cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 200 g startego na tarce sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Blanszowanie warzywRóżyczki brokułu, brukselkę i pokrojoną w dużą kostkę cukinię wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty, a następnie przełóż do miski wypełnionej zimną wodą, schłodź, odsącz na sitku lub durszlaku i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotowanie masy na kotletyBrokuły, brukselkę i cukinię rozdrobnij. Dodaj drobno posiekanego pora i cebulkę dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajka oraz oregano i tymianek. Wymieszaj składniki, dodaj mąkę pełnoziarnistą i ponownie wymieszaj. Odstaw masę na 5 minut, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. SmażenieRozgrzej klarowane masło. Smaż kotlety warzywno-serowe partiami. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj małe porcje masy, formując okrągłe, cienkie placki, dodaj porcję startego sera i przykryj warstwą masy warzywnej. Kotlety są gotowe, gdy przyrumienią się z obu stron. Wskazówka: możesz również wymieszać starty ser z masą warzywną przed smażeniem. Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać kotlety warzywno-serowe?

Kotlety warzywno-serowe podaję od razu po przygotowaniu. Doskonale smakują serwowane z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym, ketchupem, sosem salsa, guacamole oraz ciepłymi sosami np. sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Można je również podawać z sałatkami i surówkami jako dodatek do mięs i ryb oraz serwować w bułkach jako zamiennik mięsnych burgerów.

Opcjonalne dodatki do kotletów warzywno-serowych

Smak kotletów warzywno-serowych możesz wzbogacić, dodając np.:

  • starte na tarce warzywa korzeniowe – marchewkę, seler, korzeń pietruszki,
  • pokrojoną w małą kostkę kolorową paprykę,
  • drobno posiekaną i podsmażoną (opcjonalnie) białą, czerwoną lub żółtą cebulę,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • pokrojonego w kostkę, nasolonego i odsączonego z soku bakłażana,
  • ser cheddar, ser gouda, ser feta, ser gorgonzola, ser camembert.

Czytaj też:
Z cukinii i jednego dodatku robię genialne placuszki. Każdy prosi o przepis
Czytaj też:
Mieszam kilka pałek kurczaka, ziemniaki i cytrynę. Obiad robi się sam w piekarniku