Szukasz przepisu na lekki obiad, kolację lub przekąskę na ciepło? Kotlety warzywno-serowe to strzał w dziesiątkę! Aromatyczne, wyraziste w smaku i obłędnie kremowe w środku, zachwycają od pierwszego kęsa, sprawiając, że nawet mięsożercy sięgają po kolejne dokładki.
Jak przygotować kotlety warzywno-serowe?
Przepis na kotlety warzywno-serowe jest bardzo elastyczny – do masy można dorzucić przeróżne warzywa oraz ulubiony ser. Ja robię kotlety warzywno-serowe z zielonych warzyw i delikatnej w smaku mozzarelli. Warzywa blanszuję i siekam (możesz również ugotować warzywa niemal do miękkości i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków – taka masa na placki będzie jednolita, bez wyczuwalnych kawałków warzyw). Rozdrobnione warzywa łączę z jajkami i mąką pełnoziarnistą.
Na tłuszcz wykładam cienką warstwę masy warzywnej, dodaję ser, przykrywam druga porcją warzyw i smażę na złoty kolor.
Przepis: Kotlety warzywno-serowe
Przepyszne kotleciki pełne zdrowych warzyw.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 371 w każdej porcji
Składniki
- 1 mały brokuł
- 1 mała cukinia
- 8 brukselek
- 10 cm zielona część pora
- mały pęczek cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki klarowanego masła
- 200 g startego na tarce sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Blanszowanie warzywRóżyczki brokułu, brukselkę i pokrojoną w dużą kostkę cukinię wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty, a następnie przełóż do miski wypełnionej zimną wodą, schłodź, odsącz na sitku lub durszlaku i osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotowanie masy na kotletyBrokuły, brukselkę i cukinię rozdrobnij. Dodaj drobno posiekanego pora i cebulkę dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajka oraz oregano i tymianek. Wymieszaj składniki, dodaj mąkę pełnoziarnistą i ponownie wymieszaj. Odstaw masę na 5 minut, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło. Smaż kotlety warzywno-serowe partiami. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj małe porcje masy, formując okrągłe, cienkie placki, dodaj porcję startego sera i przykryj warstwą masy warzywnej. Kotlety są gotowe, gdy przyrumienią się z obu stron. Wskazówka: możesz również wymieszać starty ser z masą warzywną przed smażeniem. Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać kotlety warzywno-serowe?
Kotlety warzywno-serowe podaję od razu po przygotowaniu. Doskonale smakują serwowane z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym, ketchupem, sosem salsa, guacamole oraz ciepłymi sosami np. sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Można je również podawać z sałatkami i surówkami jako dodatek do mięs i ryb oraz serwować w bułkach jako zamiennik mięsnych burgerów.
Opcjonalne dodatki do kotletów warzywno-serowych
Smak kotletów warzywno-serowych możesz wzbogacić, dodając np.:
- starte na tarce warzywa korzeniowe – marchewkę, seler, korzeń pietruszki,
- pokrojoną w małą kostkę kolorową paprykę,
- drobno posiekaną i podsmażoną (opcjonalnie) białą, czerwoną lub żółtą cebulę,
- przeciśnięty przez praskę czosnek,
- pokrojonego w kostkę, nasolonego i odsączonego z soku bakłażana,
- ser cheddar, ser gouda, ser feta, ser gorgonzola, ser camembert.
Czytaj też:
Z cukinii i jednego dodatku robię genialne placuszki. Każdy prosi o przepisCzytaj też:
Mieszam kilka pałek kurczaka, ziemniaki i cytrynę. Obiad robi się sam w piekarniku