Sezon na jabłka w pełni, wszyscy pieką szarlotki, smażą puszyste racuchy, a my proponujemy coś zupełnie innego: to jabłkowe galaretki. Pełne jabłek, soczyste i lekkie. Skład? To jedynie jabłka i galaretka. A przygotowanie jest dziecinnie proste.
Jak zrobić galaretki jabłkowe?
Aby przygotować ten deser, potrzebujesz jabłka i galaretki w torebkach. Proponujemy cytrynowe, ale mogą być też inne (świetnie się sprawdzą także malinowa czy agrestowa). Jabłka najlepiej obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Potem wystarczy zalać owoce gorącą galaretką. Ten zabieg sprawi, że sama galaretka również nabierze jabłkowego aromatu, a same owoce nieco zmiękną (ale jednocześnie nie stracą zupełnie chrupkości).
Kiedy galaretka z jabłkami ostygnie, wystarczy przełożyć ją do foremek (np. silikonowych na muffiny – jak na zdjęciu), ale można też wykorzystać szklanki czy pucharki na desery. Pełna dowolność. Z foremek gotowe deserki należy wyjąć, ze szklanek i pucharków można po prostu wyjadać łyżeczką.
Przepis: Galaretki jabłkowe
Pomysł na pyszny deser z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 58 w każdej porcji
Składniki
- 6 jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 700 ml wrzątku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJabłka obierz i pokrój w kostkę. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzątku i zalej nimi jabłka. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Robienie galaretekJabłka z galaretką przełóż do foremek. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Inne pomysły na galaretki jabłkowe
Choć przepis na galaretki jabłkowe jest prosty, daje również sporo możliwości na pyszne, kulinarne eksperymenty. Jeden z nich to zmiksowanie jabłek z galaretką. Zmiksuj, kiedy galaretka z jabłkami nieco przestygnie, a mus przelej do foremek czy pucharków.
Deser możesz też wzbogacić serkiem waniliowym. Wówczas daj do galaretki mniej wody (możesz też wykorzystać galaretkę krystaliczną) i po wystudzeniu wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym ewentualnie z waniliowym skyrem. Wyjdzie coś w rodzaju połączenia serniczka na zimno z szarlotką.
Do jabłek można też dokładać inne owoce, np. gruszki, morele, jeżyny czy maliny. Sprawdzą się też suszone owoce, takie jak rodzynki czy żurawina. Do każdej z foremek można także włożyć okrągły biszkopt, który będzie podstawą gotowego deseru.
Czytaj też:
Ekspresowe ciasto jogurtowe z działkowymi winogronami. Nie potrzeba ani wagi, ani mikseraCzytaj też:
Jabłka do słoików robię jak moja babcia. Bajecznie łatwy przepis na zimowe przetwory