Wystarczą dwa tanie składniki, żeby zrobić tę słodką przekąskę. Ostrzegamy: ten deser uzależnia!

Wystarczą dwa tanie składniki, żeby zrobić tę słodką przekąskę. Ostrzegamy: ten deser uzależnia!

Dodano: 
Galaretki z jabłkami
Galaretki z jabłkami Źródło: Shutterstock / Liusya Tretiakova
Sekret tego deseru to jego prostota. To tylko owoce i zwykła galaretka. Tyle wystarczy, aby zrobić pyszną, słodką przekąskę.

Sezon na jabłka w pełni, wszyscy pieką szarlotki, smażą puszyste racuchy, a my proponujemy coś zupełnie innego: to jabłkowe galaretki. Pełne jabłek, soczyste i lekkie. Skład? To jedynie jabłka i galaretka. A przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jak zrobić galaretki jabłkowe?

Aby przygotować ten deser, potrzebujesz jabłka i galaretki w torebkach. Proponujemy cytrynowe, ale mogą być też inne (świetnie się sprawdzą także malinowa czy agrestowa). Jabłka najlepiej obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Potem wystarczy zalać owoce gorącą galaretką. Ten zabieg sprawi, że sama galaretka również nabierze jabłkowego aromatu, a same owoce nieco zmiękną (ale jednocześnie nie stracą zupełnie chrupkości).

Kiedy galaretka z jabłkami ostygnie, wystarczy przełożyć ją do foremek (np. silikonowych na muffiny – jak na zdjęciu), ale można też wykorzystać szklanki czy pucharki na desery. Pełna dowolność. Z foremek gotowe deserki należy wyjąć, ze szklanek i pucharków można po prostu wyjadać łyżeczką.

Przepis: Galaretki jabłkowe

Pomysł na pyszny deser z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
58 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJabłka obierz i pokrój w kostkę. Galaretki rozpuść dokładnie we wrzątku i zalej nimi jabłka. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  2. Robienie galaretekJabłka z galaretką przełóż do foremek. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Inne pomysły na galaretki jabłkowe

Choć przepis na galaretki jabłkowe jest prosty, daje również sporo możliwości na pyszne, kulinarne eksperymenty. Jeden z nich to zmiksowanie jabłek z galaretką. Zmiksuj, kiedy galaretka z jabłkami nieco przestygnie, a mus przelej do foremek czy pucharków.

Deser możesz też wzbogacić serkiem waniliowym. Wówczas daj do galaretki mniej wody (możesz też wykorzystać galaretkę krystaliczną) i po wystudzeniu wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym ewentualnie z waniliowym skyrem. Wyjdzie coś w rodzaju połączenia serniczka na zimno z szarlotką.

Do jabłek można też dokładać inne owoce, np. gruszki, morele, jeżyny czy maliny. Sprawdzą się też suszone owoce, takie jak rodzynki czy żurawina. Do każdej z foremek można także włożyć okrągły biszkopt, który będzie podstawą gotowego deseru.

Czytaj też:
Ekspresowe ciasto jogurtowe z działkowymi winogronami. Nie potrzeba ani wagi, ani miksera
Czytaj też:
Jabłka do słoików robię jak moja babcia. Bajecznie łatwy przepis na zimowe przetwory

Źródło: smaki.pl