Choć połączenie arbuza i fety nie jest niczym nowym, co więcej, to jedno z najmodniejszych połączeń w letnich sałatkach, to Michał Korkosz, bloger i autor bestsellerowych książek kulinarnych, znalazł na nie swój własny sposób. Zrobił kanapkę z arbuzem i fetą, ale sekretem tej prostej przekąski jest wyjątkowe pesto.
Kanapka z arbuzem i fetą według Rozkosznego
„To moje odkrycie tego lata. Kanapka z pesto pistacjowym, arbuzem i fetą. Jakiś czas temu natknąłem się na film, w którym dziewczyna jadła przekąskę z fety włożonej w dwa plastry arbuza (oznaczcie ją, proszę, jeśli wiecie, o kogo chodzi). Jak powszechnie wiadomo, to bardzo udane połączenie w sałatce, ale jakby zrobić z tego prawdziwą kanapkę spojoną zielonym pesto pistacjowym? Absolutna rewelacja!” – zachwala w swoich mediach społecznościowych. Aby każdy z jego fanów mógł skosztować tego niebanalnego przysmaku i zrobić taką kanapkę w domu, Michał Korkosz podał przepis na pesto pistacjowe, które sprawia, że kanapka smakuje wyjątkowo.
Przepis: Pistacjowe pesto Rozkosznego
Przepis na pesto Michała Korkosza.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 813
Składniki
- ¼ szklanki prażonych pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bazylii
- ⅓ szklanki oliwy
- ⅓ szklanki parmezanu
Sposób przygotowania
- Blanszowanie ziółBazylię wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie przełóż do miski z zimną wodą (może to być woda z lodem).
- Robienie pestoZmiksuj wszystkie składniki na pesto.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, jak przyrządzić kanapkę z arbuzem i fetą, to krótki film Rozkosznego, który zamieścił w mediach społecznościowych, rozwieje niejasności.
Co można zrobić z fety i arbuza?
Arbuz i ser feta to letnie, wyjątkowo orzeźwiające i lekkie połączenie. Z tych dwóch składników możesz robić sałatki, lekkie szaszłyki czy arbuzowe steki z grilla (plastry arbuza wystarczy położyć na grillu, a potem posypać pokruszoną fetą).
Pomysł Michała Korkosza na pistacjowe pesto możesz wykorzystać nie tylko w wersji na kanapkę. Takie pesto będzie idealnym dressingiem do sałatki z arbuzem i fetą. Pistacjowe pesto Rozkosznego to doskonałość sama w sobie: możesz je zajadać z kawałkiem dobrego pieczywa albo dodać do makaronu.
Czytaj też:
Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patentCzytaj też:
Grzanki z arbuzem to moje odkrycie. Genialne śniadanie na upalne dni