Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patent

Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patent

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / New Africa
Co zrobić, żeby placki z cukinii nie rozpadały się podczas smażenia i były chrupiące? Sposób jest banalnie prosty, a przepis na pyszne placki warzywne zdradził Jakub Kuroń.

Jakub Kuroń (syn Macieja Kuronia) to zawodowy kucharz, który swoimi przepisami chętnie dzieli się na blogu oraz w mediach społecznościowych. Kiedy wrzucił krótki film z apetycznymi plackami z cukinii, w komentarzach zawrzało i wszyscy prosili o przepis. Pojawiły się też wątpliwości, bo niektórzy przyznali, że im placki z cukinii nie wychodzą. Kucharz od razu dał im prostą i skuteczną radę.

Jak zrobić idealne placki cukinii?

Jedna z komentujących przyznała, że jej placki z cukinii zawsze rozpadają się na patelni. „Trzeba pamiętać, aby odcisnąć nadmiar wody z cukinii, zanim dodasz pozostałe składniki” – odpowiedział Jakub Kuroń. Startą cukinię można odcisnąć na sicie albo użyć do tego cienkiej ściereczki z bawełny, albo pieluchy tetrowej. Ten zabieg sprawi jednocześnie, że placki wyjadą chrupiące. Znany kucharz jednocześnie radzi, aby zwracać uwagę na konsystencję ciasta i w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki niż jest to podane w przepisie.

Przepis: Placki z cukinii Jakuba Kuronia

Pyszne i zdrowe warzywne placki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 biała część pora
  • ½ pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 5 jaj
  • 100 g mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywWarzywa (obraną marchew, selera i cukinię ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por, koperek i czosnek drobno posiekaj. Startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Robienie ciasta na plackiW misce wymieszaj warzywa. Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy.
  3. Smażenie plackówPlacki smaż partiami po 2 minuty z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj z kwaśną śmietaną.

Kuroń zachęca też do własnych eksperymentów ze składem placków, bo jak podkreśla, w składzie ciasta jest nie tylko cukinia. „Ja zdecydowałem się na dodatek warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) oraz szczypty orientalnych przypraw (curry i kurkuma)... Fajne jest to, że takie placki to może być wasza własna kompozycja” – podkreślił. My proponujemy dodać do takich placków drobno posiekaną ostrą papryczkę.

Jak podawać placki z cukinii? Jakub Kuroń podsuwa pomysł

W podstawowym przepisie placki z cukinii Jakub Kuroń podaje z kwaśną śmietaną. Ale na swojej stronie podsuwa jeszcze inne pomysły. Takie placki można bowiem podać z plastrami wędzonego łososia albo z dobrym gulaszem. My się z tym zgadzamy i sami zabieramy się do tarcia warzyw na chrupiące placki.

Czytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień
Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz

Źródło: kuron.com.pl, Instagram/@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron