Grzanki z arbuzem to moje odkrycie. Genialne śniadanie na upalne dni

Grzanki z arbuzem to moje odkrycie. Genialne śniadanie na upalne dni

Dodano: 
Kanapki z arbuzem
Kanapki z arbuzem Źródło: Shutterstock / Fascinadora
Chrupiące pieczywo, kremowy serek, soczysty arbuz i aromatyczny tymianek. Te cztery składniki wystarczą, aby wyczarować rewelacyjne śniadanie.

Grzanki z arbuzem to moje ostatnie odkrycie. Soczysty arbuz położony na chlebie smakuje wyśmienicie, a wszystko za sprawą prostych dodatków. Takie arbuzowe grzanki są idealne na śniadanie w upalne, letnie dni, ale mogą być też lekką przekąską w ciągu dnia.

Jak zrobić grzanki z arbuzem?

Do grzanek użyj ulubionego chleba i kremowego serka koziego. Jeśli nie przepadasz za kozim serem, śmiało możesz go zastąpić fetą lub innym serkiem, który da się rozsmarować na grzance. Przysmażony z obu stron chleb będzie idealnie chrupiący, a tymianek rewelacyjnie podkreśli smak tych prostych grzanek.

Ja robię grzanki wykorzystując oliwę z oliwek, którą skrapiam kromki, ale możesz też zrobić grzanki na maśle (posmaruj lekko kromki z obu stron i zrumień na patelni). Przed położeniem arbuza na grzankach, koniecznie usuń z niego pestki.

Przepis: Grzanki z arbuzem

Lekkie śniadanie idealne na lato.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 4 plasterki arbuza
  • 4 łyżki koziego serka do smarowania
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Robienie grzanekChleb skrop oliwą i zrumień na patelni z obu stron.
  2. Wykończenie daniaGrzanki smaruj serkiem, kładź na to arbuza, dopraw solą i świeżym tymiankiem.

Gotowe grzanki możesz przyprawić po swojemu: będzie pasowała tu także odrobina miodu, świeża bazylia oraz ocet balsamiczny, którym można skropić arbuza. Ja lubię dodatkowo skropić arbuzy odrobiną oliwy z oliwek.

Dlaczego latem warto sięgać po arbuzy?

Arbuz to idealny owoc na letnie, bardzo upalne dni, ponieważ w 90 procentach składa się z wody. To sprawia, że nie tylko orzeźwia, ale pomaga organizmowi odpowiednio się nawadniać.

Jest też dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię lub są na dietach redukcyjnych. Mogą bowiem zajadać się arbuzem bez wyrzutów sumienia, arbuz ma jedynie 36 kcal na 100 g. Jednocześnie ten owoc jest bogaty w antyoksydanty, które spowalniają starzenie organizmu i mają działanie antynowotworowe. Arbuz pozytywnie wpływa na zdrowie serca, ale też nerek i układu moczowego. Arbuz działa moczopędnie i poprawia przemianę materii. Wprawdzie ma wysoki indeks glikemiczny, ale jednocześnie niemal zerową ilość węglowodanów. Nic, tylko jeść na zdrowie!

Czytaj też:
Czy można jeść pestki arbuza? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Czytaj też:
Kiedy wrzucisz to na ruszt, wszyscy złapią się za głowę. A potem będą prosić o dokładkę