Grzanki z arbuzem to moje ostatnie odkrycie. Soczysty arbuz położony na chlebie smakuje wyśmienicie, a wszystko za sprawą prostych dodatków. Takie arbuzowe grzanki są idealne na śniadanie w upalne, letnie dni, ale mogą być też lekką przekąską w ciągu dnia.
Jak zrobić grzanki z arbuzem?
Do grzanek użyj ulubionego chleba i kremowego serka koziego. Jeśli nie przepadasz za kozim serem, śmiało możesz go zastąpić fetą lub innym serkiem, który da się rozsmarować na grzance. Przysmażony z obu stron chleb będzie idealnie chrupiący, a tymianek rewelacyjnie podkreśli smak tych prostych grzanek.
Ja robię grzanki wykorzystując oliwę z oliwek, którą skrapiam kromki, ale możesz też zrobić grzanki na maśle (posmaruj lekko kromki z obu stron i zrumień na patelni). Przed położeniem arbuza na grzankach, koniecznie usuń z niego pestki.
Przepis: Grzanki z arbuzem
Lekkie śniadanie idealne na lato.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 4 plasterki arbuza
- 4 łyżki koziego serka do smarowania
- 2 łyżki oliwy
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie grzanekChleb skrop oliwą i zrumień na patelni z obu stron.
- Wykończenie daniaGrzanki smaruj serkiem, kładź na to arbuza, dopraw solą i świeżym tymiankiem.
Gotowe grzanki możesz przyprawić po swojemu: będzie pasowała tu także odrobina miodu, świeża bazylia oraz ocet balsamiczny, którym można skropić arbuza. Ja lubię dodatkowo skropić arbuzy odrobiną oliwy z oliwek.
Dlaczego latem warto sięgać po arbuzy?
Arbuz to idealny owoc na letnie, bardzo upalne dni, ponieważ w 90 procentach składa się z wody. To sprawia, że nie tylko orzeźwia, ale pomaga organizmowi odpowiednio się nawadniać.
Jest też dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię lub są na dietach redukcyjnych. Mogą bowiem zajadać się arbuzem bez wyrzutów sumienia, arbuz ma jedynie 36 kcal na 100 g. Jednocześnie ten owoc jest bogaty w antyoksydanty, które spowalniają starzenie organizmu i mają działanie antynowotworowe. Arbuz pozytywnie wpływa na zdrowie serca, ale też nerek i układu moczowego. Arbuz działa moczopędnie i poprawia przemianę materii. Wprawdzie ma wysoki indeks glikemiczny, ale jednocześnie niemal zerową ilość węglowodanów. Nic, tylko jeść na zdrowie!
Czytaj też:
Czy można jeść pestki arbuza? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawęCzytaj też:
Kiedy wrzucisz to na ruszt, wszyscy złapią się za głowę. A potem będą prosić o dokładkę