Tradycyjna okroszka różni się nieco od chłodnika, jaki zwykle robimy w Polsce. Jest dużo bardziej sycąca i gęsta. Tradycyjnie robi się ją na kwasie chlebowym albo na kefirze. Ja robiąc porządki w starych gazetach, znalazłam przepis na okroszkę na kefirze. Niżej podpowiadam również, jak zrobić chłodnik wykorzystując do tego kwas chlebowy. Wówczas w przepisie wystarczy zastąpić nim kefir.
Jak zrobić okroszkę?
Sekretem okroszki są pyszne dodatki, a tym mięso, co sprawia, że ta zupa jest wyjątkowo sycąca. Jakie mięso do okroszki wykorzystać? Tak naprawdę nie ma tu reguły i możesz wziąć to, co akurat masz w lodówce. Idealnie jeśli będzie to wędzona wędlina, ale nie jest konieczne. Może to być szynka, może to być wędzona pierś z kurczaka, a mogą być resztki po wczorajszym grillu czy obiedzie.
Przy robieniu tego chłodnika warto rzeczywiście drobno pokroić wszystkie składniki, to da zupie niesamowitą konsystencję i sprawi, że będzie się ją bardzo przyjemnie jadło. Nietypowym składnikiem może wydać się musztarda, ale również to ona sprawia, że okroszka smakuje inaczej, niż tradycyjne w Polsce chłodniki, które zakwasza się jedynie odrobiną octu.
Przepis: Okroszka
Rosyjski, sycący chłodnik.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 1 l kefiru
- 150 g śmietany
- 4 ugotowane jajka
- 4 ugotowane ziemniaki
- 200 g wędlin
- 8 rzodkiewek
- 6 ogórków gruntowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie zupyZiemniaki, jajka, ogórki i wędliny pokrój w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek posiekaj. Kefir wymieszaj ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem i dodaj do reszty pokrojonych składników. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Okroszkę można jeść od razu, ale lepiej będzie smakowała, jeśli postoi conajmniej 2-3 godziny w lodówce.
Okroszka na kwasie chlebowym
Okroszkę można zrobić również na kwasie chlebowym. Wówczas, zamiast kefiru należy wziąć dobry kwas chlebowy (taki kwas można kupić np. w sklepach z wschodnimi produktami). Taka zupa będzie nieco lżejsza i siłą rzeczy, bardziej wodnista od chłodnika na kefirze, jednak zyska zupełnie inny smak (to coś całkiem innego od chłodników na kefirze, jogurcie czy maślance). Do kwasu chlebowego dodaje się jednak śmietanę wymieszaną z musztardą.
Czytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracjiCzytaj też:
Błyskawiczny chłodnik z maślanki. Zawsze mam w domu składniki na tę zdrową zupę