Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji

Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji

Dodano: 
Krem z buraka
Krem z buraka Źródło: Shutterstock / Olga Dekush
Zupa krem z buraka zamiast tradycyjnego barszczu? Koniecznie spróbuj i dodaj do kremu garść świeżych malin.

Pierwszy raz krem z buraka z dodatkiem malin jadłam lata temu w jednej z warszawskich restauracji. Tak bardzo mi się spodobał ten pomysł, że właściwie nie wyobrażam sobie buraczanego kremu bez dosypania malin (także poza sezonem, wtedy wykorzystuję maliny mrożone). Owoce idealnie zakwaszają zupę, jeszcze bardziej podkręcają jej kolor i dodają wyjątkowego smaku.

Jak zrobić krem z buraka z malinami?

W przepisie podaję, aby buraki upiec samodzielnie (takie będą najbardziej aromatyczne), ale śmiało możesz wykorzystać kupne buraki już ugotowane. Wówczas zrobienie zupy zajmie ci dosłownie 5 minut.

Ja swoją zupę robię na bulionie warzywnym. Jeśli nie masz gotowego bulionu, przesmaż cebulkę i starte lub drobno pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler) na oleju z odrobiną masła, zalej wodą, dopraw i gotuj, aż warzywa będą miękkie (potrwa to 10 minut).

Gotową zupę najlepiej podać z kleksem śmietany, w wersji wegańskiej może być to gęste mleko kokosowe. Gotową zupę można udekorować świeżymi, całymi malinami.

Przepis: Krem z buraka z malinami

Kremowa zupa z nietypowym dodatkiem.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
183 w każdej porcji

Składniki

  • 5 średnich buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki malin
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie burakówBuraki skrop oliwą, zawiń w folię aluminiową lub włóż do naczynia żaroodpornego i upiecz do miękkości. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Buraki pieką się w zależności od wielkości 30-60 minut.
  2. Gotowanie zupyW garnku zagrzej bulion. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotuj 5 minut. Wrzuć upieczone, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Zdejmij z ognia, dodaj maliny i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany.

Ja nie przecieram gotowego kremu z buraków, ale jeśli przeszkadzają ci pestki z malin, wystarczy przetrzeć gotową zupę przez sito.

Jak podawać krem z buraków?

Zupę możesz podać nie tylko ze śmietaną, mlekiem kokosowym czy świeżymi owocami. Do kremu będą rewelacyjnie pasowały grzanki czosnkowe, ja lubię posypać gotową zupę pokruszona fetą albo dobrym, kozim serem. Można ją też posypać prażonymi pestkami dyni i polać odrobiną dobrej oliwy z oliwek albo tłoczonym na zimno olejem lnianym.

Krem z buraka z malinami świetnie nadaje się do podania jako chłodnik. Wówczas możesz dodać do samej zupy także jogurt naturalny albo kefir. W takiej wersji to jedna z najlepszych zup na lato.

Czytaj też:
Miksuję gotowane buraki i kilka dodatków. Rewelacyjny sos do makaronu w 5 minut
Czytaj też:
Polacy są zaskoczeni, kiedy próbują tego tortu. Przepis dostałam od znajomej Ukrainki

Źródło: smaki.pl