Chłodnik z maślanki mogłabym jeść w ciepłe dni na śniadanie, obiad i kolację. To orzeźwiająca, lekka i zdrowa zupa, którą robi się ekspresowo. Najważniejsze składniki to naturalna maślanka i gotowane buraki. Te ostatnie kupuję gotowe w marketach, bo mają długą datę przydatności i w łatwy sposób można zamienić je w pyszny chłodnik.
Jak zrobić chłodnik na maślance?
Maślanka ma przyjemny i wyrazisty smak, dlatego w połączeniu ze słodkimi burakami tworzy duet idealny. Dodatek koperku, ogórków i sera feta to jeden z moich ulubionych sposobów podania tego chłodnika.
Przepis: Chłodnik z maślanki
Błyskawiczna zupa na zimno
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 142 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr maślanki naturalnej
- 400 g buraków gotowanych
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka koperku
- 100 g sera typu feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie zupyBuraczki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj na gładki krem razem z maślanką. Dopraw solą i pieprzem. Ogórka pokrój, koperek posiekaj i dodaj do chłodnika. Podawaj udekorowane koperkiem i pokruszoną fetą.
Tak naprawdę najważniejsze składniki to maślanka i buraki (buraków możesz dać mniej, jeśli wolisz). Pozostałe dodatki, możesz dopasować do własnych upodobań albo po prostu wykorzystać to, co masz akurat w domu. Do chłodnika z maślanki i buraków możesz także dodać:
- świeżą rzodkiewkę – zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach albo pokrój w plasterki,
- świeży szczypiorek,
- rzeżuchę,
- gotowane jajka – dołóż pokrojone w ćwiartki jajka na talerz,
- botwinkę – posiekaj drobno i dodaj do zupy,
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – dodadzą chłodnikowi wyrazistości.
Jeśli maślanka jest dla ciebie zbyt ostra w smaku, wymieszaj ją pół na pół z naturalnym jogurtem lub ewentualnie dodaj do swojego chłodnika kilka łyżek słodkiej śmietanki. Jeśli nie masz możliwości kupienia gotowanych buraków, a zależy ci na tym, aby chłodnik zrobić szybko, możesz wykorzystać również koncentrat barszczu albo – to najlepsza i najzdrowsza opcja – zakwas z buraków.
Chłodnik z maślanki można zabrać na piknik za miastem. Wówczas można go schłodzić przez ok. godzinę w zamrażarce, wówczas na dłużej zachowa odpowiednią temperaturę, nawet jeśli nie masz termosu czy turystycznej lodówki.
Czytaj też:
Biorę botwinkę i kilka składników. Ta kolorowa sałatka robi furorę na imprezach z grillemCzytaj też:
Pakuję botwinkę do słoików i zalewam tym płynem. To numer jeden wśród wiosennych przetworów