Wielkanocny pasztet robię z kaszy jaglanej. Znika ze stołu szybciej niż mięso

Wielkanocny pasztet robię z kaszy jaglanej. Znika ze stołu szybciej niż mięso

Dodano: 
Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Najlepiej smakuje podany z chrzanem albo kiszonym ogórkiem. Ten pasztet z kaszy jaglanej jest u mnie zawsze hitem na wielkanocnym stole.

Pasztet z kaszy jaglanej, warzyw, grzybów i orzechów jest kremowy i wyrazisty w smaku. Śmiało może konkurować ze swoimi mięsnymi odpowiednikami.

Jak zrobić pasztet z kaszy jaglanej?

Podstawą pasztetu jest kasza jaglana, ale to dodatki sprawiają, że smakuje doskonale. Kasza nadaje mu za to idealną konsystencję. Do pasztetów z kaszy jaglanej nie trzeba też dodawać jaj – kasza idealnie scali wszystkie składniki. Ważnym dodatkiem jest olej. Przed pieczeniem masa musi być kremowa, inaczej pasztet wyjdzie za suchy.

Najważniejsza zasada przy wegańskich pasztetach jest taka, aby masę próbować przed pieczeniem. Jeśli smakuje ci na tym etapie – to znaczy, że pasztet będzie idealny. Jeśli w tym momencie czujesz, że „czegoś brakuje” – koniecznie dopraw swój pasztet na tym etapie. Pasztet w foremce możesz przed pieczeniem posypać orzechami, położyć na nim plasterki pieczarek albo posypać go pestkami słonecznika lub dyni.

Przepis możesz modyfikować. Ja robiłam podobny pasztet z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju zamiast grzybów. Można też dodać inne warzywa (np. por, cukinię czy pietruszkę). Do masy można także wmieszać koperek albo posiekana natkę pietruszki. Do pasztetu można także dodać fasolę z puszki (czerwoną lub białą).

Gotowy pasztet z kaszy jaglanej należy wyjąć z foremki i dobrze wystudzić. Schłodzony powinien idealnie się kroić.

Przepis: Pasztet z kaszy jaglanej

Wegański pasztet z dodatkiem grzybów, warzyw i orzechów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOrzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i praż ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni (aż lekko się zrumienią, ale nie przypalą). Grzyby zalej wodą, cebulę i czosnek posiekaj, marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Uprażone orzechy oczyść częściowo ze skórki (nie musi być dokładnie) i zmiksuj w blenderze.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj starte warzywa. Dodaj namoczone grzyby i duś wszystko do miękkości – w razie potrzeby podlewaj wodą, w której moczyły się grzyby.
  3. Robienie pasztetuW dużym naczyniu zmiksuj razem na gładko kaszę, olej, warzywa z grzybami (wyjmij z nich najpierw ziele angielskie i liście laurowe). Dodaj orzechy, wszystkie przyprawy i wymieszaj wszystko dobrze. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni (skórka pasztetu musi być ładnie przypieczona).

Jak ugotować kaszę jaglaną na pasztet?

Kaszę przed gotowaniem najlepiej jest przepłukać na sitku i zlać wrzącą wodą. Na proporcje podane w przepisie potrzebujesz ok. szklanki suchej kaszy. Na szklankę kaszy weź ok. 2,5 szklanki wody. Wodę zagotuj i dodaj do niej opłukaną i sparzoną kaszę jaglaną. Dopraw szczyptą soli i gotuj, aż kasza stanie się miękka i wchłonie całą wodę.

Czytaj też:
Ten pasztet z cukinii zachwyca bogatym smakiem. Przepis przywiozłem z Lubelszczyzny
Czytaj też:
Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie