Moje dzieci ciągle proszą o tę zupę. Prosty zabieg sprawia, że wychodzi pyszna i aromatyczna

Moje dzieci ciągle proszą o tę zupę. Prosty zabieg sprawia, że wychodzi pyszna i aromatyczna

Dodano: 
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Moja rodzina lubi zupy. Ostatnio do trzech faworytek dołączyła jeszcze jedna. Jest nią zupa pieczarkowa. Dzięki prostemu zabiegowi wychodzi nadzwyczaj aromatyczna, co wszystkim bardzo odpowiada.

Jeszcze do niedawna gotowałam w kółko rosół, pomidorową i krupnik. Ostatnio do tych ulubionych zup dołączyła też pieczarkowa. Nawet dzieci się o nią dopominają. Ja też ją bardzo lubię, bo robi się ją szybko i z tanich składników i świetnie nadaje się do odgrzewania.

Na czym ugotować zupę pieczarkową?

Zupę pieczarkową można ugotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Ja zwykle sięgam po mięso, a dokładniej porcje indyka lub kurczaka. Ugotowany na nich wywar jest delikatny w smaku, ale bardzo pożywny. A ponieważ mięso to nie wymaga długiego gotowania, wywar też powstaje całkiem szybko. Potem z kawałkiem takiego oczyszczonego mięsa można podać zupę, dzięki czemu staje się nadzwyczaj pożywna.

Jak zrobić aromatyczną zupę pieczarkową?

Moja rodzina pokochała tę zupę za jej niepowtarzalny aromat. To oczywiście zasługa podstawowego składnika, czyli grzybów. Jednak prosty zabieg pozwala maksymalnie go wydobyć. Na czym on polega? Otóż oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki przesmażam na maśle. Ten tłuszcz doskonale komponuje się z grzybami i intensyfikuje ich smak i aromat. Pieczarki smażę na średnim ogniu, tak by się nie przypaliły, bo wtedy nabierają nieprzyjemnej goryczki. Wystarczy, że puszczą aromat i zmiękną, a wtedy można je dodać do wywaru.

Przepis: Aromatyczna zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa podana z makaronem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka lub indyka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso oczyść, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowiny, gotuj ok. 15 minut. Do wywaru dodaj listki, ziele i obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler.
  2. Podsmażanie grzybówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby, przesmaż je, podduś, by odparować z nich nadmiar wody.
  3. Wykańczanie zupyPodsmażone pieczarki dodaj do wywaru, wsyp trochę soli i pieprzu i gotuj całość 10-15 minut. Zupę zapraw śmietanką rozmieszaną z mąką, dokładnie wymieszaj. Rozprowadź częścią gorącej zupy, wlej do garnka. Wymieszaj, gotuj ok. 5 minut. Zupę dopraw do smaku, podawaj np. z makaronem.

Jak podać zupę pieczarkową?

Zupa pieczarkowa mojej rodzinie najlepiej smakuje, gdy podam ją z grubszym makaronem. Jednak można też do niej dodać ziemniaki (należy wrzucić je do wywaru razem z podsmażonymi pieczarkami) albo podać ją z ryżem ugotowanym na sypko. Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki, która doskonale podkręca smak pieczarek i dodaje zupie przyjemnej świeżości.

Czytaj też:
Zupa jarzynowa w tym wydaniu smakuje każdemu. Latem gotuję ją raz w tygodniu
Czytaj też:
Rosół gotuję tak, jak moja babcia. Dodaję do niego staropolskie zioło, a wychodzi aromatyczny

Źródło: smaki.pl