Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie

Dodano: 
Pasztet z wątróbek
Pasztet z wątróbek Źródło:Shutterstock / SMarina
Masz ochotę na pyszny dodatek do pieczywa? Proponujemy pasztet z wątróbek drobiowych. Robi się go bardzo szybko, jest smarowny i dosłownie rozpływa się w ustach. Idealny na co dzień i od święta.

Przygotowanie domowego pasztetu kojarzy się z ogromem pracy. Najpierw trzeba bowiem ugotować mięso, potem przepuścić je nawet 2 razy przez maszynkę do mielenia, doprawić i upiec. I tak jest rzeczywiście z klasycznym, mięsnym pasztetem. My mamy jednak dla was o wiele szybszą wersję pasztetu. Robi się go z wątróbek drobiowych, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i smarowny. Zdaniem niektórych też obłędnie smaczny.

Z jakiej wątróbki można zrobić pasztet?

Do przygotowania pasztetu z drobiowych wątróbek proponujemy użyć wątróbek kurczęcych lub indyczych. Pierwsze mają delikatniejszą strukturę, drugie smak. Można też sięgnąć po rzadziej dostępne i zdecydowanie droższe wątróbki kacze czy gęsie.

Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z drobiowych wątróbek robi się tak szybko, bo wątróbka jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania. Tak naprawdę wystarczy ją tylko sparzyć, by móc przerobić ją na pasztetową masę. Do jej przygotowania nie jest potrzebna maszynka do mielenia mięsa – wystarczy blender.

Przepis: Pasztet w wątróbek drobiowych

Delikatny, smarowny pasztet z drobiowych wątróbek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g drobiowych wątróbek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek koniaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Duszenie wątróbkiWątróbki drobiowe oczyść, opłucz, osącz. Cebule obierz, grubo posiekaj, zeszkli na patelni z masłem. Dodaj wątróbkę i posiekane ząbki czosnku. Smaż 5 minut, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj koniak, zamieszaj, odparuj alkohol. Całość przestudź.
  2. Blendowanie wątróbkiZawartość patelni przełóż do blendera. Dodaj jajka, śmietanę i tartą bułkę, zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać do niej jeszcze 1-2 łyżki tartej bułki. Masę dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Pieczenie pasztetuFormę na pasztet wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę z drobiowych wątróbek, wyrównaj powierzchnię. Formę wstaw do większego naczynia z wodą i całość wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pasztet piecz ok. 40 minut.

Czym można doprawić pasztet z wątróbek drobiowych?

Do dosmaczania masy na pasztet z wątróbek drobiowych można użyć różnych warzyw, przypraw i napitków. Jeśli chodzi o warzywa, będzie do niego pasowała np. ugotowana marchewka, seler, pietruszka czy podsmażony por, a także podduszone pieczarki. Smak masy mięsnej warto też podbić odrobiną aromatycznego alkoholu, np. koniaku, sherry, białego wina, cydru czy piwa. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, masę na pasztet z drobiowych wątróbek można doprawić np. majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, gałką muszkatołową, zmieloną kolendrą albo odrobiną cynamonu.

Czytaj też:
Po wątróbkę drobiową z cebulką sięgam, gdy robię szybki, tani i pożywny obiad. Poznaj mój niezawodny przepis
Czytaj też:
Wątróbka pryska na patelni? Są sposoby, żeby temu zapobiec